Romló európai járványhelyzetre készül a kormány

A kormány egyik elsődleges célja a zökkenőmentes tanévkezdés biztosítása az európai szinten romló járványhelyzet közepette. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról is beszámolt, hogy szeptembertől nem ajánlott külföldre utazni. A magyar gazdasági adatok az európai átlagnál kedvezőbbek, a gazdaságélénkítő intézkedésnek köszönhetően nőtt a foglalkoztatottság is.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 15:54
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2020. augusztus 19. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. augusztus 19-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmilyen enyhítésről nem lehet szó a már bevezetett járványügyi szabályokat illetően – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a karmelita kolostorban tartott kormányzati tájékoztatón szerdán. A tárcavezető elmondta, hogy az aznapi kormányülésen értékelték a járványügyi helyzetet is. – Az operatív törzs beszámolóját meghallgatva azt tudjuk mondani, hogy Európában a helyzet általánosságban romlik, legfeljebb néhány országban stagnál. A kontaktkutatások szerint

a legnagyobb veszélyt még mindig a behurcolás jelenti,

vagyis külföldről hozzák a legtöbb fertőzést – számolt be róla Gulyás Gergely, aki jelezte azt is, a kabinet az operatív törzs javaslatát elfogadva Norvégiát sárgából zöld besorolású kategóriába sorolta át.

Szerencsés nyár után nehezebb ősz

A miniszter kiemelte, hogy a szerencsésnek mondható nyári időszak után hosszú távon új szabályokat kell elfogadni, amelyekre az operatív törzs napokon belül javaslatot tesz.

– A fertőzöttek száma a legtöbb országban nő, ezért szigorúbb szabályok elfogadása is indokolt

– húzta alá, azt kérve a lakosságtól: szabadságot, nyaralást szeptembertől senki ne szervezzen külföldre. A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a jelenlegi adatok alapján egy hét múlva szigorúbb rendelkezéseket kell elfogadniuk, mert a legfontosabb, hogy a magyarországi fertőzöttek száma ne nőjön, ehhez fogják igazítani az intézkedéseket. Hozzátette: ha szeptembertől szigorúbb járványügyi előírások jönnek, akkor is érvényes marad az a fő szabály, hogy magyar állampolgár Magyarországra mindig hazajöhet, ám a karanténszabályokat be kell tartani.

Bevetik a speciális egységet

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról tájékoztatott,

az új járványügyi bevetési egység feladata, hogy a fertőzési gócpontok lokalizálásával megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

– Az egységet helyettes országos tisztifőorvos vezeti más szervekkel együttműködve – jelezte. Szükség esetén azonnal bevezethetnek korlátozó intézkedéseket. Az egység munkájával kapcsolatban további információt várhatóan a jövő héten, sajtótájékoztató keretében adnak.

A Magyar Nemzet megkérdezte, meghatároztak-e olyan napi fertőzésszámot, amely alapján az intézkedéseket szigorítják. Gulyás Gergely válaszában elmondta, nem határoztak meg ilyen számot, mindig mérlegelik a legújabb fejleményeket és az intézkedések életbe léptetésének szükségességét. Lapunk további kérdése a kórházi kapacitásokra vonatkozott. A miniszter elmondta, azóta, hogy az elektromos szolgáltatási tér életbe lépett, napi szinten lehet az ágyszámok alakulását nyomon követni. A tegnapi napon 7812 betegágy állt rendelkezésre a koronavírus fertőzöttek fogadására.

A reggeli iskolakezdés nyolcról kilenc órára való esetleges csúsztatása kapcsán a tárcavezető annyit mondott:

a kormány fontosnak tartja, hogy biztonságos legyen a tanévkezdés.

Megjegyezte, hogy a BKV járatain sokszor nagyon sokan vannak a reggeli órákban, és jó lenne, ha erre nagyobb gondot fordítana a közlekedési társaság.

Az iskoláknak készített járványügyi protokoll kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott: fontos és jó javaslatok vannak az anyagban, ugyanakkor szerepelnek benne olyan intézkedések is, amelyek nem életszerűek, ezeket érdemes átgondolni.

Az orosz vakcina magyar megrendelésével kapcsolatban a miniszter arról tájékoztatott,

csak azt a bejelentést szabad komolyan venni, amelynek hatékonyságát gyógyszergyártó cég, illetve orvosok igazolják.

Amíg ez nem történik meg, nem tudja a kormány elfogadni a hatékony vírusellenes vakcina meglétét. Ettől függetlenül minden kormányfő bejelentését kellő tisztelettel kezeli a magyar kormány.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az orosz vakcinabejelentés mellett kétféle ellenanyagnál is harmadik fázisban tart a tesztelés Amerikában, de igazán majd csak akkor örülhetünk, amikor egy nagy gyártó cég jelzi, hogy elkezdték gyártani a vakcinát, ami biztonságos és minden szükséges ellenőrzésen átment. – Mindenki spekulál, de biztosat még mindig nem tudni arról, hogy pontosan mikorra lesz kész az oltás. Remélem, hogy nem évekről, hanem hónapokról van szó – mondta.

Precedens nélküli bérnövekedés

Az ápolóhiányra vonatkozó kérdésre a miniszter úgy reagált, méltányolható döntése a kormánynak, hogy 2018 és 2022 között 72 százalékkal nő az ápolók bére, és

nem volt olyan kormányzati ciklus a rendszerváltás óta, amely alatt ennyit nőtt volna az ápolók fizetése.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a világban mindenhol gazdasági visszaesést okozott a járvány, de a magyar visszaesés kisebb, mint az európai uniós átlag. – A magyar gazdaság jól tartja magát, és ez a folyamat erősödni fog a harmadik, illetve negyedik negyedévben – fogalmazott, hozzátéve: a júliusi foglalkoztatási adatok szerint hazánkban 4 millió 460 ezren dolgoznak, ami 2600 emberrel több, mint ahányan januárban dolgoztak. Az adatok tavalyhoz képest néhány tízezerrel még mindig elmaradnak, de a kormány azt reméli, hogy még idén sikerül elérni a tavalyi számokat.

A tárcavezető ismertetése szerint ma 770 milliárd forinttal költ többet a kormány egészségügyre, mint 2010-ben. Többek közt ennek eredménye, hogy a férfiak körében 70,5 évről 72,5 fölé emelkedett a várható élettartam, a nők pedig 1,1 évvel élnek tovább. További jó hír, hogy

az egészségben töltött élettartam a férfiaknál három és fél, a nőknél pedig két és fél évvel emelkedett.

Ez olyan eredmény, amire büszkén mondhatjuk, hogy ezt az irányt kell folytatni – húzta alá Gulyás Gergely.

A miniszter arra is kitért, hogy a gazdaságban 1756 milliárd forintnyi forrásról, illetve 1373 milliárd forint támogatásról is döntés született, a kifizetés folyamatban van. Ezenkívül további jelentős gazdaságélénkítő források állnak rendelkezésre. A miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány döntése értelmében a Millenáris Parkban az Álmok álmodói kiállítás létrejöttét támogatják, a forrásokat a kormány rendelkezésre bocsátja, a Millenáris ezentúl közalapítványként fog működni. Egy másik döntés is született: a kormány 2,5 milliárd forintot biztosít a teniszszövetség részére.

Stabil költségvetés

A magyar gazdaság helyzetét érintő újságírói kérdésre a miniszter hangsúlyozta, hogy a második negyedéves hazai növekedés jobb az unió átlagánál. Az első negyedéves eredmény pedig a negyedik legjobb lett Európában. Jelezte továbbá: arra számít, hogy a negyedik negyedév eredménye már pozitívba fordulhat. – A költségvetéshez valószínűleg már nem kell hozzányúlni, mert kellő mozgásteret biztosít – fűzte hozzá.

A migrációs nyomással kapcsolatos kérdésre a miniszter azt mondta, tudnak róla, hogy Szerbia drótkerítést szándékozik építeni Észak- Macedónia felé a határon. – Azt látjuk,

sokan veszik át az egykor tarthatatlannak, elfogadhatatlannak, háborús bűntettnek tekintett magyar megoldást

– fogalmazott.

Az M0-s híddal összefüggésben Gulyás Gergely elmondta: a mai ülésen is tárgyalta a kormány a témát. Mint mondta, egy olyan saru tört el, ami a felújítás része volt. „Ilyen az, ha külföldi cégek építenek” – jegyezte meg a miniszter. Jelezte, szűkített sávokkal ugyan, de a háromsávos közlekedés szeptembertől biztosított lesz. Azt is elmondta, a Lánchíd esetében a fővárosnak még a közbeszerzést sem sikerült kiírnia, ehhez képest az M0-s szakaszával csak szavatossági problémák voltak, amelyeket orvosolnak.

Gyurcsány-érát idéző brutalitás Belaruszban

Fehéroroszországról szólva Gulyás Gergely elmondta, az Európai Unió Tanácsa mai döntése alapján nem ismeri el az ottani választások eredményeit. Hozzátette: a Fidesz azért is jött létre annak idején, hogy Magyarországon szabadság és demokrácia legyen, amelyért mindig is küzdöttek, ezért

megdöbbenve látták, hogy a 2006-os brutalitás képkockái Belaruszban köszöntek vissza.

A Szijjártó Péter külügyminiszter utazását firtató újságírói kérdésre Gulyás Gergely rámutatott: a kormánytagok nyaralását magánügynek tekintik, a kormány nem tartja nyilván, hogy ki hová utazik szabad idejében, nem folytatnak nyomozást senki után.

Az új, Hiúz típusú harci járművek gyártásáról az Innovációs és Technológiai Minisztérium fog tájékoztatást adni

– közölte a miniszter lapunk kérdésére válaszolva.

A miniszter a pedagógus-szakszervezetek oktatási intézkedésekkel kapcsolatos kritikáira reagálva elmondta, a Klebelsberg Központ feladata, hogy a pluszforrások szükségességét jelezze. A szakszervezetek javaslataira reagálva elmondta, sokkal átgondoltabban kéne megfogalmazni őket, hiszen több javaslat teljesen életszerűtlen és észszerűtlen. Hozzátette, a kormány határozott álláspontja, hogy az oktatás és felsőoktatás szeptembertől a hagyományos rendben el tud indulni.

Álvita a DK elnöke körül

Gulyás Gergely emlékeztetett arra a tényre, hogy 2022–2023-ban sok pedagógus megy nyugdíjba, ezért akkor előfordulhat majd pedagógushiány, jelenleg azonban nem áll fenn ez a helyzet. Mint mondta, ahhoz, hogy az ország vírushelyzet idején is működjön, ma a feltételek adottak, de nem lehet előre látni, hogy a jövőben mire kell számítani.

A hazai baloldallal kapcsolatban elhangzott kérdésre Gulyás kijelentette, Gyurcsány Ferenc a legerősebb ellenzéki párt elnöke, így elképzelhetetlen, hogy ne legyen döntő befolyása a kormányzásra. Vagyis teljesen mindegy, hogy tagja lesz-e a kormánynak. Szavai szerint tehát álvitáról van szó, s

ha kormányra kerülne a baloldal, a legfontosabb befolyásoló tényező Gyurcsány Ferenc lenne.

A nemzetközi sportrendezvények kapcsán Gulyás Gergely arról tájékoztatott: szigorú beléptetési szabályok vannak érvényben a külföldről érkező sportolókra, erről rendeletben is megjelent a részletes szabályozás. A hazai sporteseményekről pedig úgy szólt: a sportági szakszövetségek vannak döntési helyzetben a bajnokságok megszervezését illetően, ők meg tudják ítélni, melyik verseny, mérkőzés tartható meg és melyik nem.

Gulyás Gergely egy ellenzéki orgánumnak válaszolva elmondta, semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy egy magyar futballcsapat külföldi meccsére a miniszterelnök vagy például az államfő elmenjen, a klubok meghívására ezt természetes megtenni, ugyanis ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Megjegyezte: az érintettek a sajtónak reagálni fognak a családi nyaralásuk miatt őket érő vádakra. A zárt kapus meccsekkel kapcsolatban Gulyás elmondta: a járványhelyzet alakulhat úgy, hogy szigorúbb döntéseket kell hozni, de egyelőre a most ismert és már bevezetett szabályok hatályosak.

Az augusztus 19-én kitüntetett Raffay Ernő korábbi, antiszemitának bélyegzett kijelentéseit érintő újságírói kérdésre a tárcavezető hangsúlyozta: a díjazott elismert történész, és nem kell minden mondatával azonosulni, hogy azt tudjuk mondani, kitüntetést érdemel. Emlékeztetett: Például Winston Churchill egykori brit miniszterelnöktől sokkal durvább antiszemita szövegeket lehetne idézni.

Szentkirályi Alexandrát kérdezték a „raktárkoncertek” részleteiről is. Ezzel kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta, jövő kedden lesz meg a teljes fellépői névsor, akkor fogják nyilvánosságra hozni, jelenleg a szerződések megkötése zajlik. Szavai szerint

cél, hogy a zenei szakmát és az ott dolgozó háttérembereket tudják támogatni.

– A koncertek olyan helyszíneken lesznek, ahol az előadásokat lehet rögzíteni, de a zárt körű események helyszíneiről még nem tudnak tájékoztatást adni, a fellépéseket közönség nélkül rögzítik – jelezte a kormányszóvivő. Szavai szerint a szerződéskötések után a kifizetések rögtön megtörténnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.