Egy tucatnyi ember életét veszélyeztette az embercsempész

Sanyargatással elkövetett embercsempészettel gyanúsítják a honfitársait szállító afgán férfit.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2021. 04. 10. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sárvári Járási Ügyészség csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat április 9-én azzal a letartóztatásban lévő afgán férfival szemben, akit a rendőrség járőrei az M86-os autóúton, Vas megyében, Nick közelében még 2020. május 27-én értek tetten. A vádlott személygépkocsijában összesen 12 illegális határátlépőt zsúfolt össze, több ezer eurót elkérve azért, hogy Ausztriába juttassa utasait.

Az afgán elkövető hat éve tartózkodott jogszerűen Magyarországon. A 2014–15-ös nagy migrációs hullámmal lépte át jogellenesen a magyar–szerb határt, majd menekültként akart itt élni. 2015-től oltalmazotti státussal rendelkezett, menedékjogot élvezett. Az oltalmazotti státusát a bűncselekmény elkövetése után az illetékes idegenrendészeti hatóság visszavonta.

Az afgán vádlott korábbi budapesti munkahelyén ismerkedett össze egy honfitársával, akivel megegyezett abban, hogy afgán határsértőket fog Ausztriába szállítani. Az embercsempésznek a bűnszervezet tagja bérelt egy személyautót, azzal érkezett a magyar–román határ közelébe. A műszaki zár nélküli zöld határszakaszon 2020. május 26-án vett fel 12 afgán állampolgárságú illegális bevándorlót. Utasait a kölcsönzött személygépkocsi üléseire, illetve a csomagtartójába zsúfolta be, majd elindult velük az osztrák–magyar határ közelébe, egy közel négyszáz kilométeres útra.

A rendőrjárőrök azonban az M86-os autóúton, Nick település környékén, a magyar–osztrák határtól húsz kilométernyire állították meg. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a vádlott utasai nem rendelkeznek érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel, valamint semmilyen személyes okmányt nem tartottak maguknál.

Fotó: Police.hu

Az afgán csempész a bűncselekményt a migránsok sanyargatásával követte el, mert a 12 afgán férfi a személygépkocsi utasterében és csomagtartójában volt összezsúfolva hosszabb időn és több száz kilométeren keresztül. A férfiak a szállítás körülményei, az utazási idő, a mozgáskorlátozottság miatt testi-lelki szenvedésnek voltak kitéve. A Sárvári Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.