Egyelőre maradnak a főpolgármester biciklisávjai a fővárosban

Egyelőre maradnak a biciklisávok, de továbbra is csúsztatott iskolakezdést szeretnének Karácsonyék.

Magyar Nemzet
2020. 08. 28. 12:53
null
20200610 MN Budapest Üllői út baleset beton elterelők kerékpárút Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sokadszorra tapasztaljuk, hogy a Fidesz különböző rendű-rangú megszólalói próbálnak valamiféle autós-biciklis konfliktust gerjeszteni, a szükséges és elkerülhetetlen változásokat így láttatni” ‒ fogalmazott Fürjes Balázsnak, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárának levelére válaszolva Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, aki válaszlevelében azt is írta: „Ha szabad világosan fogalmaznom, Államtitkár úr: ez így elég nagy butaság.”

Dorosz Dávid szerint a városvezetés számára a kerékpársávok kapcsán két fontos kiindulópont van: ragaszkodnak az élhető Budapest programjához, és reagálnak a járvány jelentette kihívásokra, a koronavírus miatt megváltozott városi közlekedési szokásokra. A párbeszédes főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: „Mi úgy tekintünk a városra és annak lakóira, hogy ott nem gyalogosok, közösségi közlekedést használók, biciklisek és autósok küzdenek egymással, hanem a városukat szerető, óvó emberek szeretnének több zöldet, tisztább levegőt, élhető környezetet, szeretnének közlekedni, a lehető legkönnyebben eljutni céljukhoz.”

Dorosz Dávid hangsúlyozta: a kerékpáros közlekedés kérdésében közösségi párbeszéd folyik, amely augusztus 31-ig tart. Ennek lezárultakor pedig Karácsony Gergely azonnal ismerteti a döntéseit, amelyek figyelemmel lesznek az iskolakezdés miatt várhatóan megnövekedő közlekedési terhelésre – húzta alá a politikus.

Ezzel kapcsolatban a főváros szerint a kormánynak is lenne teendője. Dorosz Dávid arra szólította fel Fürjes Balázst, hogy képviselje Karácsony Gergely kezdeményezését a csúsztatott tanításkezdés és a reggeli tumultusok elkerülése érdekében. Dorosz Dávid megszólalásának előzménye, hogy pénteken közzétett levelében Fürjes Balázs arra kérte a főpolgármestert, hogy az iskolakezdésre szüntesse meg a fővárosi sávlezárásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.