Egyelőre nem szavaz Deutsch Tamás kizárásáról az EPP

A politikus ügye nem szerepel a napirenden.

2020. 12. 08. 10:13
null
A Fidesz politikusa szerint a migráció megítélése jelenti a törésvonalat Fotó: Laurie DIEFFEMBACQ Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem szavaz Deutsch Tamásnak, a Fidesz–KDNP delegációvezetőjének kizárásáról az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója.

A politikai csoport vezetése kedden véglegesíti a szerdai ülés napirendjét, ám annak tervezetébe sem került bele a magyar politikus ügye. Ráadásul az eljárási szabályok értelmében a frakció minden tagját írásban is értesíteni kell az adott képviselő lehetséges kizárásáról, legalább a voksot megelőzően három nappal. Deutsch Tamás esetében ilyen értesítést sem küldtek ki – értesült lapunk.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában múlt héten indult kezdeményezés a Fidesz-alapító kizárásáról. A liberális szárny egy része azt követelte egy aláírásgyűjtés során, hogy már az e heti frakcióülésen váljanak meg a magyar politikustól, mert egy korábbi interjúban kritikával illette a frakcióvezetőt, és az általa védelembe vett jogállamisági mechanizmust. – A Gestapo és az ÁVH is azt mondta, ami most a tervezett mechanizmussal kapcsolatban rendszeresen elhangzik: akinek nincs takargatnivalója, annak nincs félnivalója – fogalmazott akkor Deutsch Tamás egy Manfred Weber-idézetre reagálva. A Fidesz politikusa később bocsánatot is kért a néppárti frakcióvezetőtől, mint mondta, nem annak személyét, hanem egy eljárásmódot bírált.

Deutsch Tamás az Európai Parlament brüsszeli épületében Forrás: Európai Parlament

Orbán Viktor is üzent Webernek

A Magyar Nemzet arról is írt tegnap, hogy a néppárti frakcióban meglévő indulatok, Deutsch Tamás ügye láttán a magyar miniszterelnök javaslattal fordult Manfred Weberhez. „Az Európai Néppárton belüli tagságunkat közös megegyezéssel felfüggesztettük […] De sosem beszéltünk arról, hogy az európai parlamenti, politikai csoport szintű együttműködésre nézve ez mit jelent” – írta a múlt vasárnapi keltezésű levélben a miniszterelnök, aki szerint az „efféle összeférhetetlenséget” az egykori EPP–ED modell alapján lehetne orvosolni. „A Fidesz képviselői maradnának a néppárti frakcióban, de lazább formájú együttműködésben”– húzta alá Orbán Viktor.

A levélre az Európai Néppárt berkeiből értesüléseink szerint egyelőre nem reagáltak. A parlamenti frakció szóvivője egy friss nyilatkozatban viszont azt helyezte kilátásba, hogy előbb az ernyőpártban kell döntésre jutni a Fidesz tagságáról.

Ismert, hogy a magyar kormánypárt 2019 tavasza óta működik felfüggesztett tagsággal az Európai Néppártban. A pártcsalád európai parlamenti frakciójában viszont lényegében azóta is teljes jogú tagságot élvez.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.