Egyes politikai erők a tüntetések kapcsán szítják az indulatokat

Nyugat-európai országokat is érintenek a faji zavargások, amelyeket az afroamerikai George Floyd rendőrségi intézkedés közbeni megölése váltott ki az Egyesült Államokban – közölte a XXI. Század Intézet vezető elemzője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2020. 06. 19. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Dániel azt mondta, hogy a régi gyarmattartó államokban – például Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Spanyolországban, Portugáliában – párhuzamos társadalmak léteznek, amelyek között ellentétek feszülnek, ezért a hasonló rendőri atrocitások pillanatok alatt kirobbantják a konfliktusokat.

Szerinte a békés demonstráció helyett azért alakulnak ki elfogadhatatlan zavargások, mert bizonyos erők politikai tőkét akarnak kovácsolni a helyzetből, és szítják az indulatokat.

Ha a folyamat nem rendeződik, „a társadalmak koherens szövetei szét fognak esni” – vélekedett az elemző.

George Floydot május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás közben földre teperte, egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször is jelezte, hogy nem kap levegőt. A férfi a kórházba szállítás után halt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.