Egyesítik a Czeglédyékhez köthető büntetőügyeket

A Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a makói perben Czeglédy Csaba ellen valló vádlott börtönbüntetését, illetve új eljárás mellett döntött.

Magyar Nemzet
2020. 02. 05. 13:00
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályon kívül helyezték a makói perben Czeglédy Csaba (képünkön) ellen valló vádlott börtönbüntetését. A Szegedi Ítélőtábla azért döntött az ítélet hatályon kívül helyezése és az új eljárás mellett, hogy egységesíteni lehessen a vádlott büntetőügyét a Czeglédy-perrel – adta hírül kedden a Hvg.hu. Mint ismert, az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék 2018 szeptemberé­ben két és fél, illetve három és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként dolgozó Kopernikusz Iskolaszövetkezet korábbi vezetőit. Őket azzal vádolták, hogy részesei voltak annak a számlázási láncolatnak, amelynek a végén a Human Operator Zrt. állt. A vádemeléskor a költségvetési csalás elkövetésével gyanúsították őket, később a vád módosult, így a perben bűnsegédekként álltak a bíróság előtt. Ezután, 2019 februárjában emeltek vádat Czeglédy Csaba és társai ügyében.

A Hvg.hu jelezte, hogy a tavalyelőtti elsőfokú eljárás folytatódott most a Szegedi Ítélőtáblán, ahol végül az elsőrendű vádlott büntetését enyhítették, a két és fél év börtön helyett két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A másodrendű vádlott büntetését pedig hatályon kívül helyezték azzal, hogy a Szegedi Ítélőtábla a vádlott ügyeinek egyesítésére utasította a hatóságot.

Az ítélőtábla közleménye szerint az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy az elsőrendű vádlott bűnösségét helyesen állapította meg az elsőfokú bíróság, ugyanakkor a vádlott cselekményét a „bűnsegéd bűnsegédének bűnsegédeként” követte el, vagyis olyan távoli a kapcsolata a bűncselekmény elkövetőivel, hogy az első fokon kiszabott büntetés eltúlzott. A másodrendű vádlott ellen szintén költségvetési csalás miatt egy másik vádemelés is történt, a két ügy olyan törvényi egységet képez, hogy az ítélőtábla új eljárás lefolytatását és az ügyek egyesítését rendelte el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.