Egyetlen jelölt sem esélyes Tarlós ellen

— A főpolgármesteri előválasztás szétveri az amúgy is gyenge ellenzéki együttműködést — jelentette ki tegnap Deák Dániel. Az elemző szerint ugyanakkor az előválasztás az utolsó lehetőség arra, hogy az európai parlamenti választások nyomán jelentősen meggyengült MSZP-Párbeszéd megtartsa pozícióját.

Bákonyi Ádám
2019. 06. 20. 8:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az őszi önkormányzati választás jelenlegi főpolgármester-jelöltjei közül a kormánypárti Tarlós Istvánra szavaznának a legtöbben – derült ki tegnap a Századvég felméréséből. A válaszadók ötven százaléka voksolna Budapest vezetőjére, ami „szélesebb körű támogatást jelent, mint a politikai jobboldal jelenlegi fővárosi bázisa”. A legnépszerűbb ellenzéki aspiráns Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje, de őt csak 21 százalék választaná. A független Puzsér Róbertnek és a Momentum jelöltjének, Kerpel-Fronius Gábornak nincs releváns támogatottsága, a Demokratikus Koalíció jelöltje, Kálmán Olga a harmadik helyen áll az indulók rangsorában: a biztos szavazók 15 százaléka voksolna rá.

Az egykori televíziós műsorvezető tegnap programismertető sajtótájékoztatót tartott, és „Csináljunk egy európai otthont Budapestből!” felkiáltással, a balliberális hagyományokhoz híven heves ígérgetésekbe kezdett. Kálmán Olga vállalása szerint 18 éves kor alatt ingyenes lenne a budapesti tömegközlekedés, havonta tíz hagyományos buszt cserélnének le elektromosra, jövőre légkondicionált lenne a 3-as metró, az aluljárókat naponta, az utcákat pedig hetente mosnák fel, illetve készpénzmentessé válna a parkolás. Az egykori televíziós újságíró továbbá azt szeretné, ha a budapestiek öt perc alatt foglalhatnának időpontot szakorvosi ellátásra, tizenöt percen belül mindenki számára elérhető lenne gyógyszertár, huszonöt percen belül pedig bárki kaphatna megfelelő szakellátást.

Karácsony Gergely és Kálmán Olga a választási vitán
Fotó: Havran Zoltán

„Kálmán Olga Gyurcsány embere, Gyurcsány jelöltje. Az ellenzék élére ma azok a Gyurcsányék törnek, akik egyszer már tönkretették a fővárost és az országot” – reagált a Fidesz. Közleményük szerint nevetséges, hogy azok beszélnek, akik pénzszivattyúnak használták Budapestet, elég csak a BKV-tól kitalicskázott pénzekre és a 4-es metró körüli korrupcióra gondolni, ahol a beruházás harmadát ellopták, elcsalták.

„Gyurcsányék ugyanott folytatják, ahol abbahagyták, ha rajtuk múlik, az ország és a főváros újra válságba kerülne” – írta a Fidesz.

Mindeközben a XXI. Század Intézet elemzője ugyancsak tegnap arról beszélt a köztévében, hogy a főpolgármesteri előválasztás szétveri az amúgy is gyenge ellenzéki együttműködést. Deák Dániel szerint az előválasztás az utolsó lehetőség arra, hogy az európai parlamenti választások nyomán jelentősen meggyengült MSZP–Párbeszéd megtartsa pozícióját.

Szerda este az ellenzéki előválasztáson induló főpolgármester-aspiránsok megtartották második vitájukat az Átrium Színházban. Az ellenzéki pártok egy úgynevezett előválasztáson akarják eldönteni, hogy hármuk közül ki legyen Tarlós István kihívója az őszi önkormányzati választáson. Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor vasárnap este újabb szópárbajt vívhat egymással az ATV kamerái előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.