Egymás hibáiból élnek az ellenzéki pártok

A szakértő szerint a Fidesz-KDNP rekordarányú győzelmet várhat, hiszen most először a listás, vagyis tisztán arányos szavazati rendszerben is elérheti a kétharmados támogatottságot.

Forrás: KARC FM2019. 05. 16. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Következetes kampánnyal nyerhetnek a kormánypártok az európai parlamenti választáson. Deák Dániel, politológus a Karc FM-en elmondta: a Fidesz-KDNP rekordarányú győzelmet várhat, hiszen most először a listás, vagyis tisztán arányos szavazati rendszerben is elérheti a kétharmados támogatottságot. Jelenleg a kormánypártok szavazóbázisa a biztos pártválasztók körében 60% körüli, ez pedig akár 15 mandátumra is elég lehet.

A szakértő szerint ennek oka, hogy a politikusok fegyelmezett kampányt és komoly mozgósítást folytatnak, miközben ez az ellenzéknél teljesen elmaradt. Deák Dániel példaként említette, hogy az MSZP kampánya összezuhant, hiszen azt a közös listára építették, amelytől több szavazatot várnak. Erre azonban nincs esélyük, sőt, még veszíthetnek is a támogatottságukból.

A XXI. Század Intézet főmunkatársa szerint ugyanis az összefogás mindig taszítja a választókat, ezért teljesen téves, hibás politikára építik a szocialisták a kampányukat. A közös lista szlogennel nem fognak szavazókat megszólítani, mert a választók nem is értik, miről van szó. A Párbeszéd jelenleg 0%-os párt, így szinte értelmezhetetlen, hogy kikkel van közös lista, kikkel közösködnek a szocialisták?

Deák Dániel hozzátette: az ellenzék helyzetét az is nehezíti, hogy a pártok egymással küzdenek a szavazókért, hiszen a Jobbik támogatottsága a harmadára csökkent, miközben a nemrég alakult Mi Hazánk Mozgalom már mérhető, az LMP pedig 5% alá zuhant, míg a Momentum szavazóbázisa is növekszik. Emellett az MSZP is kénytelen felvenni a harcot a Demokratikus Koalícióval, amely a szocialisták összes hibáját kihasználja. A DK az elmúlt időszakban Dobrev Klárával erőteljes kampányt folytatott, az Európai Egyesült Államok meghirdetése, az európai minimálbér és nyugdíj ugyanis mind olyan kampányelemek voltak, amelyekkel a szocialista szavazókhoz szóltak. Érzékelték ugyanis hogy az MSZP-ben nincs karakteres vezető, aki tudná képviselni a pártot, a DK így azt a célt tűzte ki, hogy megelőzze az MSZP-t és Gyurcsány Ferenc ismét az ellenzék vezető arca legyen.

Deák Dániel szerint erre van is esélye a DK-nak, hiszen egy, a szokásosnál magasabb részvételi aránynál a biztos szavazók közül mennek sokan voksolni, vagyis leginkább a Fidesz-KDNP és a Demokratikus Koalíció támogatói.

https://www.mixcloud.com/karcfm/egymás-hibáiból-élnek-az-ellenzéki-pártok-hangoló-2019-05-16-1/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.