Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél.

Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 03. 08. 10:32
SUBA Lszl
Vámospércs, 2021. március 7. Tömöri Jánosné megkapja Suba László háziorvostól a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a vámospércsi orvosi rendelõben 2021. március 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan zajlik a vakcináció, ma délelőttre már egymillió ember kapta meg az oltást Magyarországon. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek mától lépnek életbe. 2696 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, közel négyszázezer, regisztrált idős ember oltását végzik ezekben a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm- és a Moderna-oltóanyagokkal, valamint a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával.

Az AstraZeneca-vakcinával való oltás e hét második felében folytatódik.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek mától léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. Éppen ezért két hét szigorításról döntöttek abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet.

Zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várják a véleményeket.

A cél, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását, ehhez az emberek véleményét is kikérve.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekeznek bekapcsolni az oltási folyamatba. Emellett változott egyes vakcinák alkalmazása is: a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZenecát a korábbi négy hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, és ezentúl hatvan év felett is alkalmazni lehet.

Mind az öt, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

Aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a Vakcinainfo.gov.hu honlapon! A védőoltás életet ment.

Az uniós beszerzésből öt gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel, és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, ezért Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl három és fél millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig ötszázötvenezer adag vakcina érkezett, amellyel jelenleg is zajlik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál. Az orosz vakcinát eddig a regisztrált hatvan év felettiek oltására használták fel a megyei kórházak oltópontjain. A múlt héten érkezett, százezer ember oltásához elég vakcinával ezen a héten kezdődhet meg az oltás, és múlt hét csütörtökön megérkezett az újabb orosz vakcinaszállítmány is.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik, és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Átléptük az egymilliós határt

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, átléptük az egymilliós határt. Már több mint egymillió ember kapta meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon. Ezzel hazánk beoltottság terén a második legjobban teljesítő ország az Európai Unióban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.