Egyre gyorsul a brazil esőerdők pusztulása

Forrás: MTI2019. 09. 10. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén már 6404,4 négyzetkilométer esőerdő pusztult el Brazíliában, csaknem kétszer annyi, mint a múlt év hasonló időszakában – közölte vasárnap a Brazil Űrkutatási Intézet. Emlékezetes, tavaly az év első nyolc hónapjában 3367 négyzetkilométernyi esőerdő veszett oda az Amazonas Brazíliához tartozó részén, az emelkedés mértéke így 91,9 százalékos. Csak augusztusban 1700 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki 2019-ben, kevesebbet ugyan, mint júliusban, de több mint háromszor annyit, mint 2018 augusztusában (526 négyzetkilométer). Az erdőirtások főszezonja hagyományosan a július, idén ebben a hónapban 2255 négyzetkilométeren pusztították ki a fákat, a növekedés a múlt év azonos hónapjához képest négyszeres.

Szakértők szerint 2008 óta először idén ismét elérheti a tízezer négyzetkilométert a kiirtott esőerdő összterülete az Amazonas-medence Brazíliához tartozó részén.

– Míg a fakivágások főszezonja júliusra esik, szeptember az erdőtüzek hava Amazóniában – figyelmeztettek természetvédők. A természeti csapások további komoly károkat okozhatnak az erdőkben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.