Egyre kevesebb az újonnan felismert cukorbeteg Magyarországon

Évente több mint 3600 cukorbeteg lábát kell amputálni, vagyis naponta tíz ember veszíti el az alsó végtagját hazánkban a betegség miatt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint.

Szilágyi Anna
2019. 05. 22. 11:48
null
Sok esetben megelőzhető lenne a diabétesz kialakulása Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente több mint 3600 cukorbeteg lábát kell amputálni, vagyis naponta tíz ember veszíti el az alsó végtagját hazánkban a betegség miatt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint – derült ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány keddi sajtótájékoztatóján.

Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke elmondta: bár a legtöbb európai országban csak becslések vannak a cukorbetegek számáról, hazánkban pontos adatokkal rendelkezünk a diagnosztizált betegekről az alapján, hogy hányan váltottak ki a patikában vércukorcsökkentő készítményt. A dia­béteszesek száma 2014-ig 772 ezerre emelkedett, ám az újonnan felismert esetek száma fokozatosan csökken – hangsúlyozta a szakértő.

Világviszonylatban minden harmadik cukorbeteg szenved szemészeti szövődménytől, így a diabétesz a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség. A kettes típusú cukorbetegség megelőzhető, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ennek jegyében indította el országos szűréseit Egyszer élünk körút címmel. Ennek állomásain – futóversenyeken, fesztiválokon, családi napokon – bárki megméretheti vércukorszintjét, vérnyomását, véroxigén- és koleszterinszintjét.

Sok esetben megelőzhető lenne a diabétesz kialakulása
Fotó: Kurucz Árpád

A héten elkezdődött és egészen június 2-ig tart a Cseppont patikahetek program is, amelyben az említett szűréseken kívül kedvezménnyel vehetnek mérőeszközöket és tesztcsíkokat az érintettek az alapítvány logójával ellátott gyógyszertárakban. Mivel a megelőzés már gyerekkorban kezdődik, idén is folytatódik hazánkban a KiDS elnevezésű iskolai oktatási program, amelyet a Nemzetközi Diabetes Szövetség 6–14 éves gyerekek, szüleik és tanáraik számára indított. Tavaly öt iskola vett részt a kezdeményezésben, amelynek célja a cukorbetegség megismerése, a kettes típusú diabétesz megelőzése és a cukorbetegséggel élő gyerekek elfogadása.

A KiDS mellett folytatódik az alapítvány másik ingyenes képzése, a több mint öt éve futó Belevalók program. Ennek célja, hogy az óvodapedagógusokat és a tanítókat felkészítse a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Eddig 51 állomáson közel 3600 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg kicsik gondozásáról, és számuk idén tovább nőhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.