Egyre több a migránstámadás a déli határnál

Erősödik a nyomás a déli határainknál, ezzel párhuzamosan az utóbbi időben megszaporodtak az erőszakos támadások is a rendőrök és a katonák ellen.

Magyar Nemzet
2021. 06. 09. 13:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszaporodtak az erőszakos támadások hazánk déli határánál: a szerbiai oldalról a kerítésen átjutó migránsok gyakran támadnak a kiérkező határvédelmi erőkre, kövekkel, farönkökkel dobálják a járműveiket – erősítette meg lapunknak Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. – Az illegális bevándorlás az utóbbi hetekben erősödött a balkáni útvonalon is, a járványügyi korlátozások enyhítése után ismét aktívabbá váltak az embercsempészek, ezzel együtt emelkedik a migránsok száma. Ezt a folyamatot jól érzékeltetik az adatok: idén eddig már közel negyvenezer határsértőt fogtunk el, míg tavaly 11 ezer volt ez a szám ugyanebben az időszakban – tájékoztatott Bakondi György. Hozzáfűzte: tavaly 129, idén 361 esetben indítottak eljárást embercsempészek ellen, ez is háromszoros növekedést jelent.

Az erőszak alkalmazása nem újdonság, a migránsok számos alkalommal próbálkoztak ilyen támadásokkal az elmúlt években. A legemlékezetesebb és egyben legbrutálisabb támadás a déli határunk ellen 2015. szeptember 16-án történt a röszkei határátkelőnél.

Több ezren gyűltek össze sátrakban már délelőtt a közúti és az autópálya-határátkelő közötti területen és a környéken. Dél körül a migránsok ultimátumot adtak a rendőröknek, hogy vagy beengedik őket, vagy áttörik a kaput. Délután fél három körül egy pár száz fős csoport hangosan követelni kezdte, hogy engedjék be őket Magyarországra.

A háromszoros sorfalban álló rendőrök és terrorelhárítók arab nyelven próbálták megnyugtatni a tömeget – sikertelenül. A demonstráció hamarosan erőszakossá vált: néhány agresszív hangadó vezetésével a szerb oldalon a migránsok áttörték a határt lezáró kaput, ezért könnygázzal fújták le őket, mire válaszul a támadók kövekkel, botokkal, betondarabokkal és a segélyszervezetek által odavitt vizespalackokkal dobálták a határzár vonalán felsorakozott rendőröket. A rendőrség könnygázt, valamint vízágyút használt, míg a támadók autógumikat gyújtottak fel és a közeli melléképületek tetejéről dobálták őket. A határozott rendőri fellépés nyomán a támadókat sikerült visszaszorítani, és estére helyreállt a rend.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.