Egység helyett egymással harcol az ellenzéki oldal

Jelen állás szerint Ferencvárosban sem lesz ellenzéki egység, hiába kért még egy kis időt a megegyezésre Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje. A Momentum megnövekedett politikai étvágya, illetve a DK akciói más kerületekben is fokozzák a kormánypártok kihívóinak megosztottságát.

2019. 07. 05. 8:24
Jancsó Andrea
A IX. kerületben most Jancsó Andrea az egyik aspiráns Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Baranyi Krisztinát javasolja közös ellenzéki polgármesterjelöltnek Ferencvárosban a helyi LMP – jelentette be Csárdi Antal LMP-s parlamenti képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP azért tiltakozik Baranyi indítása ellen, mert jelöltjük leleplezte a szocialisták érintettségét a helyi parkolási botrányban. Baranyi Krisztinát a Párbeszéd és Karácsony Gergely, a IX. kerületi LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatja.

A másik ellenzéki polgármesterjelölt, a momentumos Jancsó Andrea mögött pedig az MSZP, DK, Jobbik trió sorakozott fel. A Momentum nevében Berg Dániel elnökségi tag a Mércének úgy nyilatkozott: Jancsó Andrea az ellenzék jelöltje. Berg szerint a ferencvárosi ellenzék közötti vitát feloldani hivatott – Baranyi által szorgalmazott – előválasztásra már sem idő, sem pénz nincs.

A IX. kerületben most Jancsó Andrea az egyik aspiráns
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Szintén a Momentum megnövekedett politikai ambíciói állnak a zuglói viták mögött. A Magyar Nemzet írta meg: a XIV. kerületben is felmerült már az ellenzéki előválasztás ötlete, hogy rendezzék, melyik körzetben melyik párt jelöltje induljon az őszi önkormányzati választáson.

Csepelen is egyre súlyosabb az ellenzéki adok-kapok. A két táborra szakadt ellenzék már most azzal vádolja egymást, hogy melyikük indulása miatt fogja október után is fideszes polgármester és képviselő-testületi többség vezetni a XXI. kerületet. Csepelen a DK-val egyetértésben az MSZP visszahívta saját polgármesterjelöltjét, a Csepeli Munkásotthon közismert vezetőjét, Takács Mónikát, hogy a kevésbé ismert Erdősi Évának, a Párbeszéd politikusának adja át a jelöltséget. A Momentum–Jobbik–LMP hármas kijelentette: nem fogadja el az új jelöltet. Nem tudtak megegyezni, ezért külön indulnak az ellenzéki pártok Pécsett is. Az LMP ugyanis hiába szeretett volna a helyi összefogás tagja lenni, elutasították őket.

A napokban a helyi ellenzék egy része – az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik, valamint a Forum Sopianae civil egyesület – bejelentette, hogy a rendkívül megosztó Péterffy Attilát indítják polgármesterjelöltként ősszel. Az LMP kifogásolta, hogy a DK helyi szervezete a város volt MSZP-s alpolgármesterével szétverte az ellenzéki együttműködést. Szerintük ezért az együttműködésből kiszorított LMP-nek nem maradt más lehetősége, mint saját jelölteket és önálló listát állítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.