Egyszerűsítik az örökbefogadás folyamatát

A törvényjavaslat hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek az örökbefogadási folyamat adminisztratív terhei.

Csekő Imre
2020. 05. 12. 19:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja, hogy minden gyermek családban nőhessen föl, ezért a parlament elé került az a törvényjavaslat, amely egyszerűsíti majd az örökbefogadás folyamatát – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. A politikus emlékeztetett rá, hogy nem mindenkinek teljesülnek a gyermekvállalási tervei és sokakat érint a meddőség, ugyanakkor az is előfordul, hogy egy gyermekről lemondanak a szülei.

A jövőben rövidebb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata, és ha a vér szerinti szülők nem mutatnak érdeklődést gyermekük nevelése iránt, akkor három hónap után örökbe adhatóvá válik a gyermek. Ha a kapcsolattartás rendszertelenné válik, nyolc hónap után már örökbe adható lesz a gyermek, a bizottsági szakvéleményt pedig az eljárás közben készítik el a gyermekről, ezzel is rövidül a folyamat – sorolta a változásokat Novák Katalin.

A törvényjavaslat hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek az örökbefogadási folyamat adminisztratív terhei, és – ideális esetben – lehetőség legyen rá, hogy a szülők elhatározása és a gyermek családba fogadása között ne teljen el több idő, mint egy várandósság alatt.

A sajtótájékoztatón Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a gyermekvédelmi rendszerben szeretnének mindent megadni azoknak a gyerekeknek, akiknek nem adatik meg, hogy a vér szerinti családjukban nőjenek föl. Az elmúlt években ezért családközpontú gyermekvédelem kiépítése volt a cél. Hangsúlyozta, a hazánkban örökbefogadott gyermekek kétharmada a gyermekvédelmi rendszerből kerül ki.

A politikus beszámolt róla, hogy a tegnap benyújtott törvényjavaslat értelmében az örökbefogadók ezentúl évente legfeljebb tíz nap pluszszabadságot kaphatnak majd, ami megkönnyíti a gyermekkel való ismerkedést. Az örökbefogadó szülők és a gyermek között 45 év lehet a korkülönbség, de ezentúl a háromévesnél idősebb gyermeket örökbefogadók esetében ez ötven évre emelkedik – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően több nem csecsemőkorú gyermek örökbefogadása válhat majd lehetővé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.