Együttműködést kér a polgármestertől az egri Fidesz

Keserű szájízzel emlékszik vissza az egri Fidesz–KDNP-frakció a koronavírus-járvány tavaszi első hullámára, amikor Mirkóczki Ádám exjobbikos polgármester a rendkívüli jogrend által ráruházott hatalommal egyszemélyi döntések egész sorát hozta meg. A kormánypárti képviselők attól tartanak, hogy most megismétlődhet a tavaszi helyzet.

Kerékgyártó György
2020. 11. 10. 5:45
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kérdést vet fel a kormány által újra kihirdetett rendkívüli jogrend azokon a településeken, amelyek tavaly október óta ellenzéki vezetés alá kerültek. Az első hullám idején kihirdetett ugyanilyen jogállapot ugyanis azt a tapasztalatot hozta, hogy a szivárványos koalíció által támogatott polgármesterek számos, a járványhelyzettel nem összefüggő, egyszemélyi döntést hoztak. Ilyen Eger is, ahol az exjobbikos Mirkóczki Ádám 180 határozatot hozott saját hatáskörben. A hevesi megyeszékhely Fidesz–KDNP-frakciója nem ok nélkül tart attól, hogy ez megismétlődhet.

– Kihirdették a rendkívüli jogrendet, de az Országgyűlés ülésezik, tehát semmi racionális oka nincs annak, hogy ne tartsunk online közgyűlési üléseket, ne lássuk az előkészített anyagokat, és a határozatokról ne mondhassunk véleményt – mondta el a tegnap tartott sajtótájékoztatón Bódi Zsolt önkormányzati képviselő. – Ezért kérjük polgármester urat, a város ügyeiben egyeztessen a képviselőkkel – tette hozzá.

Oroján Sándor frakcióvezető két nappal korábban a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: ebben a helyzetben a képviselők kérhetnek és javasolhatnak, de a polgármesteren múlik, mennyiben veszi figyelembe ezeket. A Bódival közösen tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, mi történt tavasszal. – Mirkóczki Ádám korábban azzal kampányolt, hogy ő mindenkinek a véleményét ki fogja kérni, bevonja a városvezetésbe az egrieket. Ezzel szemben, amint lehetősége nyílt a közgyűlést kikerülni, megtette azt! – közölte.

Oroján felsorolt néhányat a tavaszi egyszemélyi döntések közül: Mirkóczki megváltoztatta a közgyűlés SZMSZ-ét, az ő javaslatára külsős cégvezetők kerültek a városba, a helyi vagyonkezelő, az EVAT Zrt. az ő irányításuk alá került, majd miközben a polgármester pénzhiányra hivatkozott, 78 milliót rendelt a céghez, ebből finanszírozzák többek között a helyi médiát. Az új városvezetés kevesebb pénzzel támogatja a sportegyesületeket, viszont megemelte a diákétkeztetés díját, ezzel egyetemben Mirkóczki 13 esetben döntött városi tulajdonú ingatlanok eladásáról. Ezek között volt a Senator-ház is, amelyet végül, éppen a Fidesz–KDNP szervezte ellenlépéseknek köszönhetően sikerült mégis megtartani.

– Reméljük, hogy ez nem ismétlődik meg. Mi készen állunk a közös munkára – jelentette be Oroján Sándor. A frakcióvezető hangsúlyozta: a védekezéssel kapcsolatos intézkedésekben eddig is egyetértettek, de a város jelentős ügyeit illetően mindenkinek megvan a maga véleménye. – Szeretnénk, ha ezekben nem a polgármester egymaga döntene, visszaélve azzal, hogy a rendkívüli jogrend lehetővé tenné azt – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.