Éhen maradtak a józsefvárosiak

Közétkeztetési szolgáltató nélkül maradt Józsefváros, mert a Közbeszerzési Hatóság semmissé tette az Eurest Kft. és Józsefváros önkormányzata közötti szerződést. A hivatalt ötvenmillió forintra, míg a vállalkozót ötmillió forintra büntette a hatóság. Az ideiglenesen megbízott Eurest Kft. ugyanis nem főz tovább.

2020. 07. 01. 20:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem értünk egyet a Közbeszerzési Döntőbizottság Eurest Kft.-re vonatkozó döntésével, ezzel együtt a határozatban foglaltakat végrehajtjuk, a bírságot megfizetjük. Mivel a döntőbizottság megállapította az önkormányzat és az Eurest között létrejött Közétkeztetési feladatok átmeneti időszakra történő ellátása tárgyú szolgáltatási szerződés semmisségét, így érvényes és hatályos szerződéssel nem rendelkezünk” – írta Nyerges János, a cég ügyvezetője a Napi.hu-nak, miután a Közbeszerzési Hatóság semmisnek nyilvánította az Eurest Kft. közétkeztetési szerződését és bírságot szabott ki mind Józsefváros önkormányzatára, mind a szolgáltatóra.

A Pikó András polgármester vezette józsefvárosi önkormányzat májusban, a járványhelyzet alatt döntött a közétkeztetési szolgáltató rendkívüli lecseréléséről; az Eurest Étteremüzemeltető Kft.-vel kötött új, átmeneti időszakra szóló szerződés értéke nettó 266 millió forint. A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyomán kötött szerződést azonban a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága (KD) megsemmisítette, egyúttal bírságot is kiszabott: az önkormányzatnak ötvenmillió forintot, az Eurestnek ötmillió forintot kell 15 napon belül befizetni az államkincstárba.

A Napi.hu úgy tudja: áll a bál a józsefvárosi önkormányzatnál, mert jelenleg nincs, aki szolgáltasson. Az önkormányzat egy bölcsőde saját konyhájából akarja megoldani a kerületi közétkeztetést, ami nem erre van kitalálva, ezért a rászorulók több fogás helyett egytálételt kapnak. Felmerült az is, hogy konzerveket halmozzanak fel a rendkívüli helyzetben. Szerencsésnek mondható, hogy mindez nyáron következik be: jelenleg mintegy hatszáz ellátottat, óvodást, iskolást és idős embert érint az intézkedés.

Pikó András polgármester közösségi oldalán leszögezte: a józsefvárosi önkormányzat jogszerűnek tekinti saját eljárását.

„A józsefvárosi önkormányzat fenntartja, hogy jogszerűnek tekinti saját eljárását és keresi a döntőbizottság határozatával szembeni jogorvoslat lehetőségét” – írta Pikó.

A Magyar Nemzet korábban megírta: bebizonyosodott, hogy Pikó András, Józsefváros polgármestere törvénytelenül kötötte meg az új kerületi közétkeztetési szerződést. A Közbeszerzési Hatóság semmisnek nyilvánította a május 26-án létrejött megállapodást, és összesen ötvenmillió forint bírságot is kiszabott a szabálytalan eljárás miatt az önkormányzatra. A közbeszerzési eljárás előtt egy nappal dönthetett Pikó András az említett közétkeztetési szerződés aláírásáról. A polgármester az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazását arra használta, hogy önhatalmúlag, egy személyben megszüntesse az együttműködést a korábban közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és egy új, külföldi érdekeltségű céget szerződtessen a közétkeztetési feladatok ellátására. Azóta az új cégnél, az Eurest Kft.-nél komoly közegészségügyi szabálysértéseket talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mindezek ellenére a Pikó által vezetett önkormányzat folytatta az együttműködést a céggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.