Eldobott tangák és fecskendők

Csaknem háromszáz helyszínen szedték a szemetet kedden a hétfőn kezdődött TeSzedd! akció önkéntesei, akik országszerte több száz tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Találtak a töménytelen mennyiségű üveg, PET-palack és cigarettacsikk mellett női fehérneműt, matracot, fecskendőt, több lakcímkártyát és matracot is. Mindezeket Budapest meseszép vagy éppen forgalmas területei rejtették.

2019. 03. 20. 14:35
null
A 2011 óta meghirdetett kampány évről évre növekvő számú résztvevőt vonz Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai előadásra indult, ám végül a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért hulladékgyűjtési akcióhoz csatlakozott tegnap délelőtt a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium egyik osztályának fele. A leendő parképítő technikusok azért álltak be önként szemetet szedni, mert a tanáruk nem tudott eljönni a szakmai programra, így inkább ők is más elfoglaltságot kerestek. A csoport a Menedék a betontengerben elnevezésű Sas-hegyi Látogatóközpont elé meghirdetett találkozási pontnál jelentkezett szemétszedésre. A környékbelieket nem mozgatta meg az akció, ami részben a hétköznap délelőtti időpont miatt lehetett, illetve azért is, mert a TeSzedd! honlapján nem tüntették fel a koordinátorokat és az elérhetőségüket, ami okozhatott némi nehézséget.

– Jókor voltunk jó helyen – mondja az egyik diák, egy lány pedig azzal viccelődik, hogy utoljára takarításkor viselt gumikesztyűt, csak annyi a különbség, hogy most nem használ hideg zsíroldót. Ugyanakkor azt is megjegyzi, azért is jó, hogy csatlakoztak a TeSzedd! akcióhoz, mert a technikusi vizsgán tananyag a szemétszedés. A diák azzal ugratja a többieket: ha megjelenik róla egy fotó, amely szemétszedés közben örökítette meg, akkor a vizsga alól akár felmentést is kaphat.

Miután a hatfős csoport tagjai kitöltötték a jelenléti ívet, felvették a kesztyűt és magukhoz vették a zsákokat, először a bejárat előtti terület megtisztításához fognak hozzá. Első ránézésre nem tűnik túl szemetesnek a terület, de rövid időn belül így is megtelik két-három zsák. A fiatalok nagyon szorgalmasak és alaposak, az utolsó cigarettacsikket is igyekeznek felszedni. Akkor sem hátrálnak meg, amikor egy nejlonzacskót egy bozótból kell kioperálni. Kitartó munkájukat siker koronázza, alig egy óra alatt nemcsak a bejárat előtti tér, hanem a kerítésen túli természetvédelmi terület is megtisztul.

Kremnicsán János koordinátor közben arról mesél, hogy a legelső TeSzedd! akció óta minden évben csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az első alkalommal körülbelül nyolcvan önkéntes jelentkezett a meghirdetett találkozási pontnál, és egy illegális hajléktalanszállást számoltak fel. – Kint voltak a hatóságok, ami megkönnyítette a helyzetünket. Nagyon sokat dolgoztunk, de megérte, mert az elvégzett munka értéke csaknem félmillió forint volt – teszi hozzá a koordinátor. A férfi elmondja azt is, hogy az elmúlt nyolc év alatt egészen ijesztő dolgok kerültek elő szemétszedés közben, így fecskendők, ampullák, sőt még háborús repeszdarabok is.

A 2011 óta meghirdetett kampány évről évre növekvő számú résztvevőt vonz
Fotó: Teknős Miklós

Kora délután, az egyik kispesti találkozási pontnál lényegesen nagyobb érdeklődés kíséri a szemétgyűjtést, ahol megjelenik Gajda Péter polgármester, több önkormányzati képviselő és a XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola egyik nyolcadikos osztálya is. A diákok óriási lelkesedéssel indulnak a kúttói erdőbe, amit a többi önkéntessel együtt valósággal megszállnak. Az egyik lány egy fán ragadt nejlonzacskót próbál leszedni, barátnője végig fotózza.

Nem sokkal később egy másik lány egy női fehérneműt emel a magasba hangos jókedvvel, majd egy társának viccelődve odaszól: „Figyelj, megvan a tangád!” Találnak emellett egyebek mellett melltartót, több lakcímkártyát, fecskendőt, jó néhány levél gyógyszert és egy matracot is. Utóbbival kapcsolatban sem marad el a zrika. – Peti! Nézd, itt van a nyugágyad! – kiált fel nevetve egy fiú. Gyurkó Krisztina osztályfőnök-helyettes kifejti: szívesen csatlakoztak az akcióhoz, az iskola több osztálya vett már részt korábban önkéntes programokon. Persze a gyerekek is tudják, hogy részben szélmalomharcot vívnak, mert a szemét újra és újra megjelenik a területeken. – Holnapra ugyanez lesz itt – panaszolja pesszimistán az egyik diák.

Gajda Péter polgármester lapunknak arról beszél, hogy évente ötvenmillió forintot költenek illegális hulladéklerakók felszámolására, de nagyon nehéz megakadályozni a törvénysértést. – Egy közeli ingatlant körbekerítettünk, mert korábban teherautóval hordták oda a szemetet. Ezt a területet pedig parkosítani fogjuk a Pilisi Parkerdővel közösen. A kispesti önkormányzat húszmillió forinttal járul hozzá a fejlesztéshez, és várhatóan a kormány is támogatja majd a beruházást tízmillió forinttal – mondja el a polgármester. Hozzáteszi: abban reménykednek, hogy ha a területet rendbe teszik, akkor megszűnik az illegális hulladéklerakás. A szabadidőparkot a parkerdő felügyeli majd, de ehhez a kerület is ad forrást.

Mint ismert, a 2011 óta minden évben megszervezett TeSzedd! akció mára Magyarország legnagyobb önkéntesmozgalmává vált. A kampány évről évre növekvő számú résztvevőt ér el, mozgósítóereje Európában is a legjelentősebb környezetvédelmi akcióvá tette a kezdeményezést. Az eltelt évek alatt itthon összesen csaknem egymillió ember csatlakozott a programhoz, és 1500-2000 helyszínen összesen 11,1 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.