Elégedetlenséget szült a körúti káosz

Nemcsak a fideszes politikusok és az autósok, hanem a kerékpárosok is elégedetlenek Karácsony Gergely felemás megoldásával a körúton, ez ugyanis nem tudta megakadályozni, hogy az iskolakezdéskor dugók alakuljanak ki a főváros egyik legforgalmasabb útvonalán.

Magyar Nemzet
Forrás: Twitter, Facebook2020. 09. 03. 14:08
null
A kerékpárosok is kritizálják a főpolgármester intézkedéseit. Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem először keveredik galibába Karácsony Gergely főpolgármester a budapesti közlekedéssel kapcsolatban, így nem meglepő, hogy az iskolakezdés miatt kialakult forgalmi dugók kezelése is felemásra sikerült neki. Emlékezetes: az új városvezető megválasztása után, amikor 2019. december 2-án először leesett néhány centi hó, közlekedési ­káosz alakult ki Budapesten. Április elején pedig az okozott komoly gondot, hogy a járványhelyzet során szombati menetrendre állították át a budapesti tömegközlekedést, amely veszélybe sodorta az utasokat, akiknek nem volt módjuk megtartani az előírt távolságot.

Karácsony Gergely vitát kavaró körúti sávlezárása kapcsán ezúttal látszólag elébe ment a problémának, amikor konzultációt hirdetett arról, mi legyen a kialakított kerékpársávokkal az iskolakezdéskor. Az akció azonban nem sikerült tökéletesen, a főváros ugyanis a konzultáció meghirdetett zárási időpontja előtt már nyilvánosságra hozta, milyen megoldás mellett döntöttek. A főváros bejelentette, hogy részben meghagyják a biciklisávot a körúton, a Dohány utcáig azonban még a héten visszakapják az autósok a kétszer két sávot. Ezt kifogásolta Facebook-bejegyzésében Németh Zoltán, Budafok-Tétény fideszes alpolgármestere is: „Úgy emlékeztem, hogy augusztus 31-ig lehet véleményezni a budapesti biciklisávokat. Meg is lepődtem, amikor ma déltájban bejelentették, hogy mi a döntés” – írta hétfőn a Facebookon a politikus.

A főváros azzal védekezett, hogy úgy értették, augusztus 31. nulla óra a határidő. Németh Zoltán viszont azt nehezen tartotta hihetőnek, hogy Karácsony Gergelyék mintegy 12 óra alatt – amelynek a fele éjszaka volt – nemcsak kiértékelték a véleményeket, de mérlegelték is azokat, és meghozták a döntést, amit látványos prezentációval körítve ki is hirdettek. A megszokottól eltérő határidőszabásnál azonban nagyobb gondot jelentett, hogy a Karácsony Gergely és csapata által választott megoldás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

„Reggel, körút, pedig a forgalom a szokásos iskolakezdésnél kisebb. Autósok dugóban, biciklisáv üres, kereszteződésben káosz. Továbbra is javaslom a sávlezárás azonnali megszüntetését” – írta kedden a Twitteren Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, és fényképeket is megosztott a körúton bevezetett új forgalmi rend okozta közlekedési nehézségekről. Az államtitkár az ATV-ben szintén azt nehezményezte, hogy a főváros nem egyeztetett a döntéseinek meghozatala előtt. Tegnap pedig Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára osztott meg egy felvételt a közösségi médiában a Csepelen kialakult dugóról.

Karácsony Gergely intézkedéséért egyébként a Közlekedő Tömeg elnevezésű civil szervezet is kritizálta a főpolgármestert, mert szerintük elárulta a kerékpárosokat, amikor a körutat részben visszaadta az autósoknak az iskolakezdésre való tekintettel. „A Nagykörút jövőjéről tehát végül nem a budapestiek, hanem a szolgálati autójukkal ott megállás nélkül áthajtani kívánó politikusok háttéralkui döntöttek” – fogalmaztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.