Elégedett a Greenpeace az új almásfüzitői hulladékkezeléssel

A Greenpeace bejelentette: az almásfüzitői vörösiszap-tározó új engedélye környezetvédelmi szempontból nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik előző ilyen dokumentum, ezért nem lépnek fel tovább az ott végzett tevékenységek miatt. Ez óriási előrelépés, hiszen a zöldek korábbi tiltakozása nyomán még kötelezettségszegési eljárást is indított az Európai Bizottság.

2020. 05. 25. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétették az almásfüzítői vörösiszap-tározó új engedélyét. Mivel az környezetvédelmi szempontból nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik korábbi engedély, a Greenpeace bejelentette, nem lépnek fel tovább az Almásfüzitőn végzett tevékenységek miatt. Pedig a zöldek korábbi tiltakozása nyomán még kötelezettségszegési eljárást is indított az Európai Bizottság.

A nemzetközi zöldszervezet közölte: a most kiadott új almásfüzitői engedély magában foglalja mindazokat a szakmai minimumokat, amelyeket kértek az új tulajdonosoktól. Lényegi előrelépés történt például környezetvédelmi szempontból az előző engedélyhez képest abban, hogy sokkal kevesebb hulladéktípust lehet beszállítani a tározóba és ott kezelni. Van határérték is a bejövő hulladékokra, és ez a toxikus fémek esetén viszonylag szigorú, a teljes szerves anyagra (TPH) pedig elfogadható. A környezetvédők üdvözölték, hogy a kirakható termékre is van szigorúbb határérték. Szintén lett külön határérték a toxikológiai szempontból kiemelt halogénezett szénhidrogénekre.

Mivel az új engedély véget vet a Greenpeace szerint elfogadhatatlan régebbi helyzetnek, úgy döntöttek, az új engedély ellen nem lépnek fel – jelentette be a szervezet.

Mint ismert, a Greenpeace sokáig támadta azt a gyakorlatot, hogy a Duna melletti tározóba veszélyes hulladékból készült „termékeket” raktak le, szerintük szigorú kontroll nélkül. A zöldek az elmúlt években számos esetben fordultak a hatóságokhoz, a bírósághoz és az Európai Bizottsághoz, amely beadványaink alapján kötelezettszegési eljárást is indított a korábbi tulajdonos tevékenységével kapcsolatosan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.