Elégtételt követelnek a vízilabdázók

A médiát és az őket feljelentő ügyvédet hibáztatja jó hírnevük elvesztéséért Petőváry Zsolt egykori 230-szoros válogatott vízilabdázó, akit üzlettársával, Kósz Zoltán olimpia bajnok kapussal együtt azzal hoztak hírbe, hogy megerőszakoltak egy általuk működtetett sportegyesület edzéseit látogató kislányt. A rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyben elrendelt nyomozást, a két sportembert tisztázták a rágalmak alól, azonban Petőváry szerint az erkölcsi kár — amely nemcsak őket, hanem rajtuk kívül sokakat érint — felmérhetetlen.

Swendt Pál
2019. 03. 02. 7:39
null
Alaptalanul állították a sportolókról, hogy erőszakolók Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden valóság- és jogalapot nélkülözött az a feljelentés, amelyet Kósz Zoltán ellen és ellenem az áldozatként beállított kislány családja és ügyvédjük tett, s amelyek alapján a média egy része megbélyegzett minket – mondta lapunk kérdésére Petőváry Zsolt (képünkön) egykori válogatott vízilabdázó azt követően, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában zárta le a nemi erőszak gyanújával elrendelt nyomozást.

Álláspontja szerint felmérhetetlen az az erkölcsi kár, amit a sajtóban a személyükkel kapcsolatban tényként közölt hírek okoztak, mert mindez nemcsak őket, hanem családtagjaikat, valamint azokat a gyerekeket és szüleiket is érintették, akik a Kó-Pé vízilabda-egyesület edzéseit látogatják. Szavai szerint a klubot ért, igen jelentős anyagi kár mértékét jelenleg csak megbecsülni lehet, azonban az már tényként kezelhető, hogy a médiában kirobbant botrány hatására olyan tao-pénzektől is elestek, amelyeket a velük egyébként szinte baráti viszonyt ápoló, eddig jelentős összegeket biztosító cégektől támogatásként kaptak.

Alaptalanul állították a sportolókról, hogy erőszakolók Fotó: Katona Vanda

– Leginkább a család által meghatalmazott ügyvédet és nyilatkozatait tartom károsnak, ami azt a kérdést is felveti, hogy vajon meddig mehet el büntetlenül egy jogi képviselő vagy bárki az aljasság és becstelenség terén – fogalmazott Petőváry Zsolt. Mint mondta, társával együtt egész pályafutásukat a sportág szolgálatában töltötték, de esetük rávilágít arra, hogy ismert, jó hírnevű, tisztességes munkát végző emberek milyen mértékben vannak kiszolgáltatva a médiá­nak.

– A sajtó hatalmát semmi nem korlátozza, aminek alapján meggondolnák, hogy milyen következményei lehetnek, ha az olvasottság, a kattintásszám és a népszerűség növelése érdekében valótlan vádakat tesznek közzé. Valójában nincs anyagi szankció, amely visszafogná a médiát és kizárná az ilyen esetek előfordulását, ugyanis nevetve kifizetik a bírói gyakorlat alapján megítélt néhány millió forint kártérítést, és lényegé­ben büntetlenül megússzák azt, hogy életeket tesznek tönkre – jelentette ki a sportember.

Petőváry Zsolt úgy véli, a velük történtek után egy kiemelkedően nagy összegű, nem vagyoni kártérítéssel – amelyet az utánpótlás-nevelésre fordítanának – példát lehetne statuálni és elejét lehetne venni annak, hogy a tények ismeretének hiányában, esetleg rosszhiszeműen, ártatlan embereket hurcoljanak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.