Elemi csapás helyszínén dolgoztak a mentőegységek

A bejrúti robbanás helyszínén tesztelt elektronikus programmal ismerkedtek a hazai mentőcsoportok.

Végh Attila
Forrás: katasztrofavedelem.hu2020. 09. 05. 16:10
MUnkában a kutatócsoport
Forrás: BMOKF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos elemi csapás érte szeptember 4-én kora hajnalban a Fadd-Dombori üdülőtelepet. Szerencsére ez csak egy gyakorlat során elképzelt vészhelyzet volt, a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR és az önkéntes mentőegységeket tömörítő HUSZÁR szervezetek tagjai próbálták ki, hogyan tudják alkalmazni az új, kárterületen végzett elektronikus adatgyűjtési programot, annak technikai hátterét. A szeptember 5-én megtartott értékelés szerint a gyakorlat résztvevői megfelelő módon használták az új rendszert.

Magyarországon jelenleg csak ez a két városi kutató-mentő csapat rendelkezik nemzetközi minősítéssel. A szeptember elejei gyakorlat forgatókönyve szerint Fadd-Domborit elemi csapás érte, a mentőegységeknek kell felmérni a károkat, fel kell deríteniük a tragédia következményeit, értékelni kell a káreseményeket és persze mindent meg kell tenniük a túlélők felkutatását. Egy kifejezetten a kutató-mentő feladatok elvégzésére és összehangolására kifejlesztett, mobil eszközökön is használható alkalmazást is teszteltek, a Survey 123 előre telepített programokkal, űrlapokkal könnyíti meg a kutatómunka azonnali értékelését, adategyeztetését.

A vezérlőközpont

Fotó: BMOKF

A gyakorlat két helyszínen zajlott egyszerre, a tolnai részen a kutató, kárfelmérő, adatgyűjtő, mentő feladatokat látták el a csapatok, míg Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságán az adatok elemzése, ellenőrzése, összesítése értékelése és a kutató egységek irányítása volt a feladat. A „kárterületet” felmérő csapattagok bemutatták a gyors felderítést, a főigazgatóságra berendelt csapattagok pedig összegyűjtötték az érkező városi kutató-mentő csapatok adatait, a kárterületet szektorokra osztották, azokhoz rendelték a felderítő egységeket, ellenőrizték, értékelték és pontosították a felvett adatlapokat, végül a mentőegységeket a kárhelyekhez rendelték.

Elektronikus kárfelmérés és kutatás

Fotó: BMOKF

A tréning helyszíni végrehajtására szeptember 3-án este, Dombóváron készültek fel, a gyakorlat szeptember 4-én 1 óra 30 perckor kezdődött a főigazgatóságon a szektorok kijelölésével, majd a Tolna megyei helyszínen 3 óra 30 perckor megkezdték a kijelölt szektorok felderítését. A gyakorlat 8 órakor zárult, összesen 245 helyszínen végeztek kárfelmérést és adatfelvételezést. A gyakorlaton a Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Tolna, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a BM OKF hivatásos állományának tizennégy tagja vett részt.

A gyakorlaton jól alkalmazták a mentőcsapatok a magyar próbával pont egy hónappal korábbi, augusztus 4-i bejrúti robbanás során, valós körülmények között is tesztelt nemzetközi fejlesztésű INSARAG Koordinációs és Kezelési Rendszert. Ez a mentési-kutatási program arra is alkalmas, hogy akár több száz kilométernyi távolságból is nyomon lehet követni a helyszíni kárterületen dolgozó csapatok másodpercre pontos tevékenységét.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.