Elérte a migránsmenet Magyarország határát

A Szerbiában indult migránsmenet tegnap délután Tompánál elérte a magyar határt. A Kelebia-Tompa határátkelőt a magyar hatóságok ugyan lezárták, a migránsok mégis abban reménykedtek, hogy – mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban – a hatóságok átengedik őket. Minden jel arra mutat, hogy egy hetek óta szervezett akcióról van szó.

Magyar Nemzet
2020. 02. 07. 6:05
null
Békés és kedves üzenetek angolul és németül a világsajtó számára a tömeg transzparensein. Alapos tervezés Fotó: MTI/Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 400-500 fős tömeg tagjai a határhoz érve leültek és virágokkal az ölükben várták, hogy a magyar fél megnyissa a határt – olvasható az MTI tudósításában. Ez arra enged következtetni, hogy szervezett eseményről van szó, a migránsok úgy járnak el, ahogy az egyik kiszivárgott levelükben is szerepelt, békésen vonultak.

A felhívásban szerepelt az is, hogy nem tűrnek semmiféle vandalizmust, atrocitást, békésen szeretnének átjutni a határon és továbbmenni Európa belseje felé.

A kiszivárgott levélben a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy számban lesz jelen a nemzetközi média, így a demonstráció híre gyorsan terjed majd, és a képek perceken vagy órákon belül az egész világon láthatók lesznek. Mindezek a jelek arra utalnak, hogy egy civil szervezet állhat a migránskaraván szervezése mögött.

A migránsok az újságíróknak elmondták, hogy Nyugat-Európában új életet akarnak kezdeni, ugyanis nem maradhattak szülőföldjükön. A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta.

Békés és kedves üzenetek angolul és németül a világsajtó számára a tömeg transzparensein. Alapos tervezés
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban útra keltek. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket.

A Kelebia-Tompa határátkelőhöz legutóbb 2015. szeptember 16-án vonult ekkora tömeg, egy nappal azután, hogy Magyarország lezárta határát, és a fizikai határzár miatt nem tudtak átjutni a röszkei átkelőnél az illegális bevándorlók.

Szerbiában mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb–magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába. Szakértők szerint a hideg idő miatt váltak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.

A szabadkai Pannon RTV beszámolói szerint a migránsok egész nap készülődtek a határ irányába, a korábban a magyar–szerb–román hármas határ közelében, a Rábé–Kübekháza határátkelőnél tartózkodók is elindultak a kelebiai–tompai határátkelő felé, ami alátámasztja a feltételezéseket, miszerint szervezett megmozdulásról van szó.

A Kelebia felé tartók az újságíróknak elmondták: azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt azt a határt.

Az álhírek gyors terjedését bizonyítja, hogy a belgrádi autóbusz-pályaudvaron szerda este óta – két napra előre – minden jegy elkelt a Szabadkára tartó buszokra, a szabadkai állomásra pedig folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok az ország minden részéről.

Rendőrök állnak sorfalat a tompai átkelő magyar oldalán
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Tegnap reggel egyébként Kósa Lajos a köztévében arról beszélt, hogy helytálltak a határon szolgálatot teljesítők, amikor január 28-án a röszkei határátkelőnél 50-60 ember erőszakkal próbált Magyarország területére bejutni.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: az áttörési kísérlet szervezett akció és szándékos provokáció volt, amelynek az volt a célja, hogy teszteljék, van-e a magyar határzárnak olyan gyenge pontja, ahol erőszakosan át lehet törni.

– A határvédelem bebizonyította, hogy a magyar határ jól őrzött és nem törhető át – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.