Éles vitával zárt a T. Ház

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta meg tegnap az Országgyűlés, amely döntött Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztéséről, elfogadta a jövő évi költségvetést és módosította többek között a köznevelési törvényt is. A parlamentben éles vita bontakozott ki a kormány és az ellenzék között az európai parlamenti tisztségviselők megválasztása kapcsán.

2019. 07. 13. 7:30
VADAI Ágnes
A DK-s Vadai Ágnes azzal fenyegetőzött, hogy mindenütt gáncsolni fogják a magyar kormányt Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette tegnap az LMP-s Demeter Márta képviselői mentelmi jogát az Országgyűlés a nyári törvényhozási szünet előtti utolsó ülésnapján. A politikus kikérését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárás kapcsán.

Demeter Mártát ezután azzal gyanúsíthatják meg, hogy közérdekből nem nyilvános adatokat hozott nyilvánosságra, amikor a parlament honvédelmi bizottságának alelnökeként Kecskeméten a repülőbázison a repülési naplóba kért betekintést.

A képviselőt tájékoztatták, hogy az adatok nem nyilvánosak, ennek ellenére ő azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a valótlan megjegyzéssel, miszerint a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Demeter Márta az Országgyűlés döntését úgy értékelte, hogy felségsértési pert indítottak ellene.

A DK-s Vadai Ágnes azzal fenyegetőzött, hogy mindenütt gáncsolni fogják a magyar kormányt
Fotó: MTI/Kovács Attila

A tegnapi ülésen a képviselők Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát is felfüggesztették. A nemzetiségi politikust szavazatvásárlással gyanúsíthatják meg.

A napirend előtti felszólalások alatt többek között az európai parlamenti (EP) bizottsági tisztségekről szóló szavazásokat értékelték az ellenzéki és kormánypárti politikusok. Vadai Ágnes (DK) szerint a kormánypár­tiak elárulták a hazát.

– Mi, ahol érjük, akadályozni fogjuk önöket, a legutolsó kis pozíciószerzésüknek is keresztbe fogunk feküdni, magukra ugyanaz vár a következő öt évben az Európai Parlamentben, amit maguk tettek az elmúlt kilenc évben az ellenzéki választókkal – közölte emelt hangon a Gyurcsány-párti politikus.

Dömötör Csaba az elhangzottakra úgy rea­gált: a kormánynak nincs szüksége Gyurcsány Ferenc segítségére, demokráciából pedig nem kérnek kioktatást a szemkilövetőktől. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az ellenzék az összes nemzetközi fórumot telekiabálná a magyar demokrácia állapotáról, ha a kormánypártok a magyar parlamentben minden ellenzéki bizottsági elnöktől és alelnöktől megvonnák a támogatást.

Hende Csaba (Fidesz) a választók arculcsapásaként értékelte az ellenzéki pártok magatartását az EP-ben. Arra figyelmeztetett: ez veszélyes utakra visz, hiszen ha ez a gyakorlat a magyar parlamentben is a megvalósult volna, akkor nem sok tisztségük lenne az ellenzékieknek, akik durván szembemennek a magyar EP-választások eredményével.

A képviselők a 2020-as költségvetési törvény és a jövő évi adótörvények mellett többek között döntöttek a köznevelési törvényről is. Az intézményvezetőket, a magántanulói jogviszonyt, az óvodába járást, az alternatív kerettanterveket és a tankönyvellátás szabályozását érinti a közneveléssel összefüggő egyes törvények módosítása.

A T. Ház arról is határozott, hogy biztonsági okokból a jövőben a szervezőknek rögzíteniük kell a 25 ezer főnél nagyobb, belépőjegy vásárlásához kötött zenei rendezvény résztvevőinek személyes adatait. Az Országgyűlés a zárónapon elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2017-es és 2018-as beszámolóját is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.