Élesedő viták a pécsi ellenzékben

A nyilvánosság előtt azt próbálják elhitetni a pécsi ellenzéki pártok, hogy összefognak, de a valóságban komoly törésvonalak húzódnak közöttük. A szocialisták egykori fellegvárának tekintett várost tíz éve fideszes vezetés irányítja, s mivel pártszínekben kevés esélye van a baloldalnak visszatérni a hatalomba, ezért „függetlenként”, civil szervezetek mögé bújva indulhatnak az önkormányzati választáson. A szocialisták és a Gyurcsány-párt által támogatott Mellár Tamás azonban már most erkölcstelen ellenzéki mutyiról beszél.

Magyar Nemzet
2019. 05. 09. 6:18
MELLÁR Tamás
Mellár Tamás nem várt ellenfelet kapott Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A „mi támogatjuk a ti kevésbé alkalmas embereteket az egyik körzetben, cserébe viszont ti is támogassátok a mi kevésbé alkalmas emberünket a másik körzetben” ellenzéki mutyiban sem én, sem a Mindenki Pécsért Mozgalom nem vett és nem is fog részt venni – mondta az a Mellár Tamás, aki egy évvel ezelőtt még úgy jutott be a parlamentbe, hogy az MSZP-s Tóth Bertalan pártelnök visszalépett a körzeté­ben, és ugyanígy tett a DK-s jelölt is. Most azonban, az őszi önkormányzati választások előtt Mellár a pécsi ellenzéki alkukat erkölcstelennek tartja.

A tavalyi választáson még papíron függetlenként induló, de immár az MSZP–Párbeszéd frakciószövetség színeiben politizáló Mellár Tamásnál ugyanis azt követően telt be a pohár, hogy a DK-sok és az MSZP-sek úgy nevezték meg a polgármesterjelöltjüket, hogy sem őt, sem az általa irányított ellenzéki mozgalmat, a Mindenki Pécsért Mozgalommat nem kérdezték meg. S bár ez még januárban történt, a kedélyek azóta sem tudtak megnyugodni az ellenzéki oldalon.

A politikus a parlamentben függetlenként beszél
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az MSZP, a DK és a Momentum, továbbá az LMP a Jobbikkal kiegészülve néhány hete bejelentették, hogy az önkormányzati választáson közös jelöltlistájuk lesz. Arra azonban nem tértek ki, hogy miként, milyen arányban osztják el a helyeket egymás között, sem arra, hogy milyen program mentén vezetnék a várost, illetve ha bekerülnek, akkor közösen vagy önálló frakciókban tennék ezt.

Azt, hogy mekkora az egyet nem értés a felek között, már ekkor felvillantotta a DK helyi vezetője, Kunszt Márta. A DK-s pécsi vezető ugyanis közvetlenül a nagy ellenzéki bejelentés után az LMP társelnökét, Keresztes László Lórántot kezdte el kritizálni újságírók előtt, mondván, minek beszélt annyit, az LMP-sek úgysem jutnak be az EP-be.

Amint arról lapunk már beszámolt egy birtokunkba került hangfelvétel alapján, Kunszt Mártáról és a DK-ról kiderült, hogy a tavalyi kampányukat egy, a DK-sok által is bűnözőnek tartott pécsi vállalkozó finanszírozta, valamint az is, hogy még négy jelöltet sem tudnak összehozni.

A DK-s taggyűlésen készült felvétel szerint az egyik jelöltjük a botrányairól elhíresült, kétes hírű vállalkozó embere lenne, egy másik viszont „tintás”. Arról nem is szólva, hogy a DK helyi vezetője azt is bevallotta: képtelen a momentumosokkal és a szocialistákkal tárgyalni, mert két perc alatt összevesznek.

A legnagyobb vitát azonban továbbra is az MSZP–DK által megnevezett polgármesterjelölt személye, Péterffy Attila okozza, hiszen a DK-sok róla azt is mondták, hogy akár Mellár Tamást is kigolyózná, ha a Mindenki Pécsért Mozgalom és annak vezetője nem támogatja.

Mellár pedig már tavasszal egyértelműen leszögezte, nem tartja alkalmasnak Péterffy Attilát polgármesternek, akit a Fidesz B tervének tart. Ráadásul Mellár nemrégiben már azzal is előhozakodott: Péterffy azt mondta egyszer neki, hogy vigyázzon, mit mond, mert mindent felvesz. Mellár – aki tehát elméletileg kiváló kapcsolatban van az MSZP-sekkel, hiszen a frakciószövetségük tagja is – az MSZP–DK által erőteljesen támogatott jelöltet kosarazta ki.

Az általa vezetett Mindenki Pécsért Mozgalom viszont kulcsfontosságú lenne, hiszen azzal a függetlenség leplét ölthetnék magukra az egyébként szocialista, DK-s, momentumos vagy éppen jobbikos és LMP-s aspiránsok.

A modell nem egyedi, a baranyai megyeszékhely melletti Komlón is hasonlóképpen indulnak, és Szigetváron szintén ezt a módszer alkalmazhatják a baloldaliak.

A történtek pikantériája, hogy az MSZP-s, DK-s, liberális aktivisták segítségével működő Mindenki Pécsért Mozgalom egyik alapító tagja éppen a szóban forgó Péterffy, és a mozgalom másik meghatározó alapító tagja egy Pécsett jól ismert ellenzéki hangadó, aki már ki is lépett az alapítók közül.

A mozgalom vezetője viszont kitart: saját jelöltet keresnek, akit a szándékai szerint előválasztáson méretne meg. A DK-s aktivisták a Facebookon neki is ugrottak Mellárnak, azt közölve vele, hogy „szégyen ez az ember”, de egy másik véleményformáló – talán még az MSZP-pártközpont megelégedésére is dolgozó – baloldali netes támogatója egyszerűen „vén demens” kijelentéssel küldte meg a selyemzsinórt Mellárnak.

A színfalak mögött tehát a szocialista, DK-s háttérország egymásnak ugrott Pécsen, de az LMP és a Jobbik is kihátrálni látszik a nagy baloldali ötpárti látszatösszefogásból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.