Életbe lép a vörös kód a szociális ellátásban

Kásler Miklós a várható nagy hidegre való tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő riasztás kiadását.

Forrás: MTI2021. 01. 16. 16:19
FLP Attila
Budapest, 2018. december 1. Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelõs államtitkára beszédet mond az Autisták Országos Szövetsége fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett szakmai és családi napon a budapesti Andrássy Élményközpontban 2018. december 1-jén. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vasárnap 12 órától életbe lépteti a vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A riasztás keddig lesz érvényben – tájékoztatott Fülöp Attila szociális államtitkár.

– Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a várható nagy hidegre való tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára szombaton.

– Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint vasárnap déltől kedd tíz óráig az éjszakai hőmérséklet az ország teljes területén mínusz 10 Celsius fok alá süllyed, emiatt van szükség a vörös kódra – tette hozzá.

Fülöp Attila a közösségi oldalán is megosztotta a legfontosabb tudnivalókat. Bejegyzésében azt írta:

„A »vörös kód« riasztás alatt a szociális bentlakásos intézmények kötelesek fogadni minden olyan, a hideg miatt veszélyeztetett embert, akiket a regionális diszpécserszolgálatok hozzájuk irányítanak.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézményelhagyási tilalom és a járvánnyal kapcsolatos protokollok továbbra is érvényben vannak! Ezzel együtt kell az intézményeknek teljesíteniük a vörös kód miatti feladatait az emberi élet védelme érdekében! Az intézménybe irányított rászorulót elkülönítetten kell elhelyezni a többi lakó egészségének megóvása érdekében, egymással nem érintkezhetnek.

Az intézményeknek fokozottan kell figyelniük a járványügyi előírások betartására. A szükséges védőeszközöket a kormány biztosítja” – fűzte hozzá.

„A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést, de jelzés a társadalomnak is, hogy ha segítségre szoruló embert látnak, akkor hívják a regionális diszpécserszolgálatokat!” – zárta bejegyzését az államtitkár.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat átmeneti szállóján tartott sajtótájékoztatón a vírusfertőzés elleni oltások kérdésére is kitért Fülöp Attila, aki elmondta, hogy folytatódik a szociális intézményekben élők beoltása. Emlékeztetett arra, hogy először a százötven főnél nagyobb befogadóképességű otthonokban kezdték meg az oltást, ezen a hétvégén pedig már harminc, olyan otthonban is beoltanak háromezer-négyszáz bentlakót, ahol száznál több az ellátottak száma.

– Ezen a hétvégén a szociális, a gyermekjóléti alapellátásban és gyermekvédelemben dolgozók ingyenes koronavírus-szűrésen vehetnek részt az ország 127 pontján – hangsúlyozta végül Fülöp Attila, aki mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bátorított mindenkit, hogy figyeljen oda a veszélyeztetett embertársaira.

– Ha azt gyanítják, hogy valakit a kihűlés veszélyeztet, értesítsék az erre szolgáló diszpécserszolgálatot, illetve a hatóságokat! – kérte.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak az utcán fagyhatnak meg az emberek, hanem saját fűtetlen lakásukban is kihűlhetnek. Példaként említette, hogy az elmúlt években a kihűléses halálesetek többsége nem közterületen, hanem lakásokban történt.

– Ezért, ha például a szomszéd idős embernek nem füstöl a kéménye, pedig tudjuk, hogy otthon van, akkor nézzünk rá! – tette hozzá.

– Vagyis a vörös kód jelzés mindannyiunknak arra, hogy figyeljünk jobban egymásra – mondta Vecsei Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.