Életbe léptek a beutazással kapcsolatos korlátozó intézkedések

Beléptetéskor a magyar és más állampolgárságú személyeknek egyaránt kötelező az egészségügyi vizsgálat.

Magyar Nemzet
2020. 07. 15. 10:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma életbe léptek a beutazási szabályok, hogy megakadályozzák a vírus külföldről történő behurcolását. A veszély elhárítása érdekében az országos tiszti főorvos határozatban tette közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Beléptetéskor a magyar és más állampolgárságú személyeknek egyaránt kötelező az egészségügyi vizsgálat. A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól kivételt jelent, ha valakinek a hazaérkezést megelőző öt napnál nem régebbi, és legalább 48 órás időkülönbséggel elvégzett két negatív PCR-tesztje van, s ezt magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja. Ennek hiányában kiváltható a házi karantén a Magyarországon 48 óra különbséggel elvégzett két negatív PCR-teszttel.

Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettsége alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszttel mentesülnek a karantén alól.

Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző öt napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett tesztjük eredménye negatív. Külföldi állampolgárok piros jelzésű országból csak különös méltányosságot érdemlő esetben léphetnek Magyarország területére.

Korlátozás nélkül léphetnek az országba azok, akik esetében angol vagy magyar nyelvű okirat (zárójelentés, hatósági dokumentum) igazolja, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a Covid–19-betegségen.

A közlemény kitér a mintavételekre is. Eszerint az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt július 31-ig a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.

A PCR-tesztek elvégzése július végéig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit eddig az időpontig vállalja a kormány, utána azonban mindenkinek magának kell azt állnia. A szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt az arra engedéllyel rendelkező laboratóriumok bármelyikében elvégezhető.

A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet – személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett – a lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti járási (kerületi) hivatalhoz kell benyújtani.

Az adott ország járványügyi helyzetét az országos tiszti főorvos folyamatosan figyelemmel kíséri, a besorolást szükség esetén felülvizsgálja és határozattal módosítja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.