Életben tartotta a főszezon a turistaparadicsomokat

Bár a koronavírus-járvány első hulláma miatt tavasszal elmaradt veszteségeket egyetlen hazai turistaparadicsomban sem tudták pótolni, a nyári szezon sokat javított a települések helyzetén. Akadt, ahol a parkolási bevételek dobtak mentőövet az önkormányzatnak, máshol a felújított strand vonzotta nagy számban a látogatókat. Főleg a magyarokat, akik sokkal többen üdültek belföldön.

2020. 09. 07. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jól alakult a nyarunk, ami sokat segített az önkormányzaton és a helyi vállalkozásokon is, csoda nem történt, de a július és augusztus lényegében így is megmentheti bizonyos szektorokban az évet – erről beszélt lapunknak Hévíz polgármestere. Papp Gábor kiemelte: nyáron azt tapasztalták, hogy az előző tíz év átlagához képest a magyar vendégéjszakák száma 10-15 százalékkal emelkedett, a külföldi vendégek száma azonban jelentősen csökkent. A nyitva lévő szállodák és magánszállások így is szinte végig telt házzal üzemeltek a nyáron. Hozzátette: már szeptemberre is sokan foglaltak szállást, és örömtelinek nevezte, hogy a cseh és a szlovák vendégek jöhetnek Hévízre.

A világörökség részét képező Hollókő Falumúzeum részlete a fából készült Szent Márton római katolikus templommal

Zalakaroson szintén megmentette az évet a nyári időszak, de a településen az első hét hónapban így is egyharmaddal csökkent a korábbi vendégéjszakák száma. Novák Ferenc polgármester szerint az eredmények augusztusban egészen kiválóak voltak. A járvány második hullámával kapcsolatos intézkedések sokat ronthatnak a helyzeten, de továbbra is céljuk a belföldi vendégforgalom erősítése.

A hazai turistaparadicsomok közül talán Hollókőt sújtotta leginkább a járvány első hulláma. Szabó Csaba polgármester elmondta: a június ugyan még kis forgalmat hozott, de a július és az augusztus már nagyon jól alakult, több évtizedes rekordok dőltek meg. – A szálláshelyeink keresettek voltak, és sok belépő fogyott a várban és a múzeumban is. Bízunk benne, hogy a turisták visszatérnek ősszel is, legalább a hétvégékre – közölte Szabó Csaba.

A tihanyi önkormányzat a veszteségek csökkentése érdekében a nyáron újabb területeket vont be a parkolási övezetbe, és emelte a díjakat is. A település így komoly bevételhez jutott. – Nagyon sokan látogattak el hozzánk júliusban és augusztusban, a kisebb szállodák telt házzal működtek, a nagyobbak forgalma azonban jelentősen elmaradt a szokásostól. Tihany emiatt jelentős idegenforgalmi és iparűzésiadó-bevételtől esik el – emelte ki Tósoki Imre polgármester. Hozzátette: bíznak abban, hogy ősszel is sokan kirándulnak majd el Tihanyba.

A Tisza-tó partján fekvő Abádszalók a megújult strandjától várta a tavaszi veszteségek csökkentését. Nem alaptalanul, hiszen Balogh Gyula polgármester tájékoztatása szerint több mint hatvanezren váltottak belépőjegyet a strandra, ami szép eredmény. Emellett sok más turista, például kerékpárosok is nagy számban látogattak el hozzájuk, szabad szálláshelyet nem lehetett találni, ez szintén növelte a vállalkozások és így az önkormányzat bevételeit is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.