Élete végéig fegyházba kerülhet a futónő gyilkosa

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés mellett nemi erőszakkal és kifosztással is megvádolhatja a Fővárosi Főügyészség a soroksári futónő meg­gyilkolása kapcsán R. Szilvesztert, amiért akár életfogytiglani fegyházat is kaphat majd – tudta meg a Magyar Nemzet.

2019. 06. 18. 5:55
null
Az éppen börtönben ülő elkövetőt a DNS-mintája leplezte le Fotó: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt ügyeket felderítő főosztálya vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az öt és fél éve történt aljas támadás ügyében, és megküldte a több mint húszezer oldalas nyomozati aktát az illetékes főügyészségnek.

A 36 éves nőre futás közben támadtak rá 2013. szeptember 25-én este. Az asszony fél nyolc tájban indult el szokásos napi futására, ám nem érkezett haza időben, így a férje keresni kezdte. Holttestére végül többórás kutatást követően, nyomkövető kutya segítségével találtak rá Soroksár külterületén, egy fás-bokros részen. A kiskorú gyermeket nevelő családanyával az orvos szakértői vélemény alapján különös kegyetlenséggel végzett a tettes. A nyomozást a BRFK kezdte meg, majd a kiemelt ügyeket felderítő főosztály vette át a vizsgálatot.

Az éppen börtönben ülő elkövetőt a DNS-mintája leplezte le
Fotó: Police.hu

A több mint öt évig tartó, minden részletre kiterjedő, aprólékos nyomozás során a rendőrök 391 tanút hallgattak ki, több mint 1500 DNS-mintát vizsgáltattak meg. Évekig nem haladt előre a nyomozás, így egyre bővítették a kört, ahol a gyilkost keresték.

Végül a Petőfi Attila vezérőrnagy vezette főosztály életvédelmi osztálya a korábban személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt a hatóság előtt ismert – a gyilkosság helyszínéhez valamilyen módon kapcsolható – elkövetőket is sorra vették. Így került képbe 2018 őszén az akkor börtönbüntetését töltő, a bűncselekmény elkövetésekor 35 éves R. Szilveszter.

A férfi soroksári és a gyilkosság idején hajléktalanként élt a település környékén, s a futónő halála után egy hónappal került rendőrkézre, miután Siófokon sorozatosan nyaralókat tört fel és fosztott ki. Az áttörést a nyomozásban végül a genetikai vizsgálat hozta. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ R. Szilveszter DNS-ét összevetette a helyszínen rögzített genetikai anyagmaradványokkal, ami az egyéb rendelkezésre álló bizonyítékokkal egyértelműen megalapozta a gyanút a férfivel szemben.

R. Szilvesztert aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították meg, amit később nemi erőszakkal és kifosztással is megtoldottak. A férfi nem tett vallomást, ám védője úgy nyilatkozott: védence nem erőszakolta meg a nőt, sőt R. elmondása alapján arra is utalt, hogy valaki bántalmazta az asszonyt, amit ügyfele fellépése szakított félbe. A nyomozás azonban kiderítette: mindebből egy szó sem volt igaz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.