Életfogytig tartó fegyház a főbűnösöknek

Hárman is tényleges életfogytiglani fegyházat kaptak jogerősen csütörtökön Szegeden a 71 migráns halálát okozó nemzetközi embercsempészbanda tagjai közül. A bűnügy parndorfi halálkamionként vált ismertté a közvélemény előtt.

2019. 06. 21. 9:45
null
Szigorú őrizetben a per vádlottjai Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Lahoo Samsooryamal afgán állampolgár és 13 társa ellen emberölés és embercsempészés miatt indított büntetőügyben az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. A bűntársai által csak „Samsungnak” szólított Lahoo Samsooryamal a bűnbanda vezetője. A másodrendű vádlott a bolgár Metodi Ivanov Georgiev, aki a gépkocsivezetőket szervezte a bandának. A harmadrendű vádlott a bolgár Venceszlav Todorov Boriszov, aki a halálkamion előfutáraként felvezette és biztosította a szállítmányt, a negyedrendű vádlott pedig a halálos csapdává vált hűtőkamion vezetője, a bolgár Ivajlo Nelev Sztojanov. Mellettük még kilencen működtették a bűnbandát.

Az emberölésben és embercsempészésben is bűnösnek talált első négy vádlott büntetését 25-25 évről életfogytig tartó fegyházra súlyosította az ítélőtábla úgy, hogy Samsooryamal, Georgiev és Sztojanov esetében a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárta. Boriszov tekintetében az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az ő szerepe nem volt olyan mértékű, mint társaié, ezért lehetőséget látott arra a bíróság, hogy harminc év kitöltése után feltételesen szabaduljon életfogytiglani büntetéséből.

Szigorú őrizetben a per vádlottjai
Fotó: Havran Zoltán

A jogerős ítélet szerint a bűnbanda 2015 februárja és augusz­tusa között ezerkétszáz embert juttatott ki illegálisan Nyugat-Euró­pába. 2015. ­augusztus 26-án 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A sofőr hallotta, hogy az életükért küzdő emberek dörömbölnek, jajgatnak, de megtiltották neki, hogy megálljon. Áthajtott Ausztriába, majd Parndorfnál félreállt a sztráda pihenőhelyén, ám addigra a migránsok megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek a helyszínről.

Az ítélet indoklásában Mezőlaki Erik táblabíró kifejtette: az emberölésért is elítélt vádlottak kirívóan embertelen bűncselekményt követtek el, miközben a halálfélelmükben kétségbeesetten dörömbölő sértettekkel haladó, zsúfolt hűtőkamiont azért nem állították meg, mert fontosabb volt számukra a lebukás elkerülése, mint 71 ember élete. A hűtőkamionban utazóknak végig kellett nézniük családtagjaik, gyermekeik halálát, miközben tudták, hogy rájuk is ez a sors vár. A vádlottak teljes közönnyel viszonyultak az áldozatok halálához. A tettüket nem mulasztásos, hanem aktív magatartással követték el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.