Elhunyt az első beteg

Vasárnap elhunyt az első magyarországi koronavírussal fertőzött beteg, az idős férfival együtt összesen heten kapták meg a kórt 24 óra leforgása alatt. A kormány és több fővárosi, valamint állami cég számos újabb megelőző intézkedést vezetett be. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint minden anyagi eszköz rendelkezésre áll a vírus elleni védekezéshez.

2020. 03. 16. 6:17
null
A 75 éves, koronavírusos férfi tüdőgyulladásban halt meg a Szent László Kórházban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán a kormány nevében is együttérzését fejezte ki a koronavírus első magyarországi áldozata családjának az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az egyének szerepét hangsúlyozta a járvány terjedésének lassításában, mivel szavai szerint emberi életek múlhatnak azon, hogy az emberek betartják-e a javasolt óvintézkedéseket. Szavai szerint a kormány megteremtette a hiteles és megbízható információáramlás alapjait a járvánnyal összefüggésben. A fertőzésről a lakosság a Koronavírus.gov.hu internetes oldalon érheti el a legfrissebb, pontos tudnivalókat. A kommunikációs akciócsoportot is vezető politikus megerősítette, hogy Magyarországnak minden anyagi eszköz rendelkezésére áll a vírus elleni védekezéshez, a veszélyhelyzet elrendelésével a szükséges források is megnyíltak. Szavai szerint Kiskunhalason építik meg az ország első konténer-járványkórházát.

Kovács Zoltán a szenzációhajhász sajtó felelősségét is hangsúlyozta, és az álhírek lehető leggyorsabb megszüntetését nevezte a legfontosabb feladatnak. Az államtitkár politikai akciónak minősítette a Magyar Orvosi Kamara 11 pontos javaslatcsomagját is, amelyben egyebek mellett lakhelyelhagyási tilalom bevezetését szorgalmazták, valamint az élelmiszerboltok és patikák kivételével minden üzlet bezárását kérték. Karácsony Gergely baloldali főpolgármester vasárnapi levelében azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy az önkormányzatok dönthessenek a boltbezárásokról. Itt érdemes megjegyezni, hogy múlt novemberben Karácsony maga mondott le a fővárosi védelmi bizottság elnöki pozíciójáról, amelyet egyébként mindkét elődje, Tarlós István és Demszky Gábor is ellátott.

A 75 éves, koronavírusos férfi tüdőgyulladásban halt meg a Szent László Kórházban
Fotó: Bach Máté

Lakatos Tibor ezredes arról számolt be, hogy a rendőrség elfogta azt a 30 éves férfit, aki a videóblogjában minden alap nélkül híresztelte, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül. Újságírói kérdésre elmondta, hogy az álhírterjesztő ellen közveszéllyel fenyegetés miatt folyik eljárás, aki akár két év szabadságvesztésre is számíthat. Az új magyarországi fertőzöttek száma az elhunyttal együtt hét fővel emelkedett a szombati tájékoztatás óta, és köztük volt, aki Olaszországból vagy Ausztriából érkezett haza, és akadt olyan is, aki másik beteggel érintkezett korábban. Az ezredes közölte: a határátkelőknél összesen 46 ezer beutazót ellenőriztek, s már több mint 900 magyart küldtek karanténba. Szavai szerint utóbbiakat rendőrségi adatbázisba is vették az ellenőrzés megkönnyítésére. Példaként említette, hogy az egyik házi karanténba küldött személy egy vendéglátóhelyen bukkant fel később. – A Covid –19-cel fertőzött beteg esetében bűncselekménynek, a vírushordozókkal fenntartott szoros kontaktus miatt karanténban lévőknél pedig szabálysértésnek minősül a vesztegzár elhagyása – hangsúlyozta Lakatos Tibor.

Több egyéb, a megelőzést szolgáló intézkedés is hatályba lépett vasárnap, így a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint a legfőbb ügyész javaslatára a kormány rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el. A fővárosi kormányhivatal azt kérte az emberektől, hogy személyesen csak szükség esetén és csak időpontfoglalással menjenek kormányablakokba és az okmányirodákba, ám lehetőleg interneten intézzék az ügyeiket. Karácsony határozatlan időre elrendelte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. minden fürdő- és gyógyászati egységének azonnali bezárását. A BKK pedig mától azzal a döntéssel védené a sofőrjeit, hogy nem nyílik a buszok első ajtaja, és kordon is elválasztja a buszvezetőket az utasoktól. Közleményükben írták: az elmúlt napok tapasztalatai alapján, az iskolaszünet és az otthoni munkavégzés terjedése miatt nem számítanak fennakadásra és zsúfoltságra.

A MÁV teljes fertőtlenítést vezet be a vasúti és HÉV-szerelvényeken. Homolya Róbert, a társaság elnök-vezérigazgatójának vasárnapi tájékoztatása szerint úgynevezett záró fertőtlenítést végeznek a szerelvényeken, amely baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítést jelent, és amely után minden kórokozó elpusztul a járműveken. – Ilyen jellegű fertőtlenítést először a nemzetközi vonatokon alkalmaztak, de ezek száma egyre csökken, így most lehetőség nyílik a belföldi járatok szerelvényeinek teljes fertőtlenítésére is – fogalmazott. Az idősek és az egészségügyben dolgozók fokozott védelmére hívott fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Vasárnapi közleményében a tárca felszólította az ellátó intézmények vezetőit, hogy mától oly módon szervezzék át egészségügyi tevékenységüket, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak, mivel az új típusú koronavírus az idősekre, a legyengült immunrendszerűekre és a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb. Mint írták, a jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsék az orvos–beteg találkozásokat, s ezt a célt szolgálják a napokban meghozott intézkedések is. Eszerint a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő kilencven napig fennmarad, a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell kéthetenként kiállítani.

Határzár és belügyminiszteri vírusteszt

„Hazánknak továbbra sem áll módjában beengedni senkit, aki Olaszországból érkezik, azokat sem, akik szerb állampolgárok és Szerbiába akarnak hazamenni” – közölte Orbán Viktor a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban, miután Belgrádban megbeszélést folytatott Alekszandar Vucsics szerb elnökkel. – Megértést kértem Szerbia elnökétől, Magyarország határa Olaszország irányába továbbra is zárva van – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, a szerb–magyar határon a teherforgalom

– biztonsági intézkedések mellett – továbbra is folytatódhat. Közben a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, Pintér Sándor belügyminiszter esetében is elkezdődtek a járványügyi vizsgálatok, hozzátéve: minden magyar állampolgárra egyformán érvényesek a szabályok. – Az intézkedést az tette szükségessé, hogy pozitív lett Abdelkader Amara marokkói miniszter koronavírustesztje, aki a héten Magyarországon járt, és mások mellett Pintér Sándor belügyminiszterrel is találkozott. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tudatta: Pintér Sándornak nincsenek tünetei, az elvégzett vizsgálat eredményéről pedig tájékoztatni fogják a nyilvánosságot. (V. L.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.