Elindult az oktatás az alsósoknak, hamarosan nyitnak a teraszok

A brit vírusmutáns továbbra is sokakat megfertőz, változatlanul fontos a védelmi intézkedések betartása.

Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 04. 19. 9:46
null
20200901 budapest Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, Budapest, Bikszádi u. 11-15 iskola kezdes havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan oltanak, a beoltottak száma 3 266 425 fő, közülük 1 391 381 fő már a második oltását is megkapta. 2680 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 fertőzött embert azonosítottak be az országban. Elhunyt 197, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett. Folyamatosan egyre többen gyógyulnak ki ugyanakkor a betegségből, jelenleg 458 212 ember van már túl a kóron. Az aktív fertőzöttek száma 269 595, miközben 8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hullámának a tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is ezreket fertőz meg, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Minden harmadik magyar ember már kapott oltást. Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. A fokozatos újraindítás részeként mától kinyithatnak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai és a felnőttképzésben is lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása. Az oltási hullám ilyen mértékű folyamatos növekedése mellett a statisztikusok szerint csütörtökre érhető el a három és fél milliós szám, melynek alapján Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti közleménye szerint újra kinyithatnak a vendéglők kerthelyiségei, teraszai. A jogszabály szerint a teraszok, a kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítség a vendéglátóhelyeknek, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterület-használati díjat.

A tavaszi újranyitás során a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterület-használati díjat
Fotó: MTI/Balázs Attila

A járvány megfékezésére a kabinet meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának az első fokozatában életbe lépett intézkedések szerint az üzletek továbbra is csak reggel 5 óra és 21 óra 30 perc között tarthatnak nyitva, ez érvényes a korábban éjjel-nappal nyitva tartó boltokra is. A szabály szerint átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben, ezt folyamatosan ellenőrzi a hatóság. A szállodák még nem fogadhatnak vendégeket, csak üzleti és oktatási célra, a sportcsarnokok, edzőtermek, uszodák sem látogathatók, csak az igazolt sportolóknak.

Borítókép: Budapest, Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.