Elismerés a horvát mentőknek

Kitüntette azokat az önkéntes tűzoltókat és orvosokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Zágrábban, akik részt vettek balesetet szenvedett magyar család mentésében.

Nagy Áron
2019. 07. 26. 7:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitüntette azokat az önkéntes tűzoltókat és orvosokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (képünkön) csütörtökön Zágrábban, akik részt vettek a július 11-én a horvátországi A4-es autó­pálya egyik fizetőkapujánál balesetet szenvedett magyar család mentésében. A miniszter a szentivánzelinai önkéntes tűzoltó egyesület hét tagjának, a zágrábi Rebro Klinikai Központ négy, valamint a szintén zágrábi Dubrava Klinikai Kórház egy orvosának adta át a magyar kormány elismeréseit.

A tizenkét ezüst emlékérem egy egész nemzet nagyrabecsülését fejezi ki, és arra emlékeztet, hogy a kitüntetettek olyat tettek, „aminél nagyobbat vagy többet nem lehet: életet mentettek” – húzta alá Szijjártó Péter. Július 11-én egy 35 éves horvát sofőr lassítás nélkül hajtott bele egy magyar rendszámú autóba, és súlyos sérüléseket okozott a magyar származású család tagjainak. Később kiderült, a sofőr többféle kábítószert is fogyasztott a baleset előtt. A zágrábi megyei bíróság július 15-én harmincnapos vizsgálati fogságba helyezte a vétkes sofőrt.

Szijjártó Péter rámutatott, két héttel a horvátországi autó­pályán történt baleset után világossá vált, hogy az is egy szörnyű tragédia lehetett volna, ha nincs a horvát önkéntes tűzoltók és az orvosok ­hősies helytállása és gyors segítsége. „Önöket ma Magyarországon hősként szokás emlegetni, hiszen egy magyar családot gyakorlatilag a halál torkából mentettek meg” – húzta alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.