Elismerést akart a kitalált rablással a pénzszállító

Az értékszállítással foglalkozó cég azonnal felmondott az Árkádban történt hamis rablási kísérletet bejelentő munkatársának. A pénzszállító előléptetést, dicséretet, jutalmat remélt az általa kitalált és meghiúsított bűncselekmény meséjével. A történetről hat órán belül kiderült, több helyen is sántít.

Végh Attila
2021. 04. 15. 15:45
Árkád rablás
Rendőrök és honvédek figyelték a kiűrített üzletközpontból kiáramló tömeget Forrás: MW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél nappal a fegyveres támadás bejelentése után a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában megszüntette az Árkád bevásárlóközpontban állítólagosan történt rablás bűntett kísérletének gyanúja miatt április 14-én elrendelt eljárást. Egy másik ügyben ugyanakkor nyomozás indult, a gyanúsítottnak hatóság félrevezetése vétség elkövetése miatt kell felelnie.

Az egyik legismertebb hazai pénzszállító cég diszpécsere jelezte a rendőrségnek tegnap délután, hogy az Árkád alagsorában egy ismeretlen férfi késsel támadta meg a cég egyik alkalmazottját. A Magyar Nemzet információi szerint a pénzszállító zihálva, felzaklatva ugrott be az értékszállító autóban várakozó társa mellé, hogy pár másodperce megfenyegették, de ő nem tett eleget a rabló utasításainak, hanem a nála levő készpénzzel teli táskát mentve meghiúsította a rablást, a rabló pedig elfutott.

A BRFK Tevékenységirányitási Központjába befutott hírt a rendőrség úgy értékelte, hogy a bejelentés előtt pár másodperccel végrehajtott rablási kísérlet elkövetője még bent lehet az üzletközpontban, mert a sértett szerint a pláza belső része felé menekült. A környék összes rendőrét a helyszínre irányították, a Készenléti Rendőrség közeli, Kerepesi úti parancsnokságáról is az üzletközponthoz küldték az ügyeletes bevetési egységeket. Pár percen belül háromszáz rendőr és fővárosi közterületi szolgálat megerősítésére vezényelt fegyveres honvéd zárta körbe az Árkádot, ahol hangosbeszélőn az áruház elhagyására szólították fel a vásárlókat. Az egyenruhások minden kijáratot figyeltek, keresve a pénzszállító által adott személyleírás alapján a rablót.

Rendőrök és honvédek figyelték a kiürített üzletközpontból kiáramló tömeget
Fotó: MW

Ezzel párhuzamosan a BRFK rablási osztályának nyomozói és a pénzszállító cég biztonsági szolgálatának vezetői a helyszínt és a sértett által elmondottakat elemezték. Információink szerint

a szakértőknek először az tűnt fel, hogy bár a bejelentésnél a megtámadott pénzszállító nagyon zaklatottnak tűnt, meghallgatásakor már összeszedetten, büszkén beszélt arról a hősiességről, ahogyan a rá bízott értéket megmentette, ahogyan ellökte a késes rablót.

Egy csoport a biztonsági kamerák képeit és a menekülő támadó lehetséges útját próbálta kielemezni, ám sem a támadás, sem a menekülés nem látszott a képeken. Molnár Gábor biztonságtechnikai és adatvédelmi igazságügyi szakértő szerint az üzletközpont biztonsági rendszerében egyáltalán nincs vakfolt.

Helyszínelők az áruház parkolójában
Fotó: Police.hu

Amikor a képeket bemutatták a pénzszállítónak, bevallotta, hogy csak kitalálta a támadást. Állítólag csak elismerést, dicsőséget akart magának szerezni a kollégái körében.

Úgy gondolta, hogy a szervizfolyosó homályos, gyengén megvilágított terében a kamerák nem rögzítenek tiszta képeket. Először azt is tervezte, hogy meg is sebesíti magát, ám ezt végül elvettette, mert félt, hogy nem tudja eldugni a kést és ezzel lebukik.

Az értékszállító cég a beismerő vallomását követően azonnali hatállyal megszüntette a harmincéves budapesti férfi munkaviszonyát. Ebben a szakmában nem fog tudni többé elhelyezkedni, az Árkádnál történtek rákerültek a személyi lapjára. A rendőrök a lezárt eljárás mellett új nyomozást is indítottak a hatóság félrevezetése miatt. A gyanúsított számíthat arra, hogy a kitalált rablás miatt keletkezett költségeket – a helyszínre vezényelt rendőrök órabérét és a bevásárlóközpont kiürítésével járó veszteséget is – behajtják rajta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.