Elképesztő a tájékozatlanság a főpolgármester-aspiránsoknál

Kálmán Olga egészségügyi programjának elemzése közben Mihályi Péter, a CEU egyik tanára arról értekezett, hogy a vizitdíj bevezetéséből lehetne fedezni a DK által támogatott főpolgármester-jelölt tervezett intézkedéseit. Közben Tarlós István főpolgármester tegnap tételesen cáfolta a volt műsorvezető állítását, hogy leállíttatta volna a panelprogramot.

Baranyai Gábor - Kárpáti András
2019. 06. 26. 6:41
null
A régi műsort folytatná Budapesten a volt televíziós Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét napirendre kerülhet a vizitdíj, ha Gyurcsány Ferenc jelöltje kerülne a főpolgármesteri székbe. Mihályi Péter, a CEU egyik tanára a Hírklikknek arról értekezett, hogy a vizitdíj bevezetéséből fedezni lehetne Kálmán Olga programjának az egészségügyet érintő intézkedéseit. A Soros-egyetem vendégelőadója a korábban már népszavazáson is elutasított MSZP-s és SZDSZ-es ötletet egy kifejezetten csak budapesti vizitdíjrendszer formájában élesztené újjá. Sem Gyurcsány főpolgármester-jelöltje, sem a CEU tanára nem veszi figyelembe, hogy az egészségügyi szolgáltatások nem az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, és azt sem mérlegelik, hogy mit jelentene, ha százezrek vennék igénybe a díjmentes, fővároson kívüli egészségügyi szolgáltatásokat.

„Ha Kálmán Olga lesz a közös jelölt, az a régi politika folytatása is lesz egyben” – jelentette ki Kerpel-Fronius Gábor az Azonnalinak. A Momentum főpolgármester-jelöltje már korábban is kifejezte kételyeit az ellenzéki együttműködés kapcsán, a HVG-ben megjelent cikkében azt írta: a szavazók egy része soha nem fog „Gyurcsány Ferenc pártjára” vagy az MSZP-re szavazni.

Az egészségügy Karácsony Gergely kampányának véghajrájában is előkerült: a szocialisták jelöltje szerint mivel a járóbeteg-szakellátás és a háziorvosok még az önkormányzatok kezében vannak, így a hangsúlyokat oda helyezve lehet valójában segíteni az egészségügy helyzetén. Ez tételesen nem igaz, mert a szakrendelőknek csak egy része önkormányzati fenntartású, más már állami kézben van, illetve kórházhoz tartozik, a háziorvosi szolgálatoknak pedig csak az épületeket biztosítják a helyhatóságok (azt sem mindenhol), az ellátás azonban tb-finanszírozott és magánvállalkozások végzik. Karácsony azt is elmondta, hogy főpolgármesterként a XIII. kerületi mintát valósítaná meg Budapesten.

A régi műsort folytatná Budapesten a volt televíziós
Fotó: Bach Máté

A ma lezáruló ellenzéki főpolgármesteri előválasztás DK által támogatott jelöltjét közben ismét cáfolta Tarlós István. Ezúttal a panelprogram állítólagos leállítását vetette a főpolgármester szemére Kálmán Olga.

– A több mint 900 ezer lakásból összesen 1200 van a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, és jellemzően azok sem emeletes panelházakban. „Kálmán asszony” környezetében valaki arra emlékezhetett, hogy – mint írta – nem tudja, hol és miért, valaki kitalálta: a tízemeletes panelos épületek felső két szintjét le kell bontani. Megakadályozni ezt sem tudtam volna, de egy kérdésre válaszolva azt a véleményt mondtam, hogy ha statikai szempontok nem indokolják, akkor értelmetlen, mert ettől nem nőne, hanem csökkenne a lakásszám”.

Kálmán Olga nem először tett tanúbizonyságot felkészületlenségről, programja olyan elemeket is tartalmaz, amelyek nem fővárosi hatáskörbe tartoznak. Az egykori műsorvezető többek közt azt ígérte, hogy győzelme esetén havi száz önkormányzati lakást építenének kerületenként, ám arról nem beszélt, hogy honnan biztosítaná ezekhez a forrásokat. Továbbá Budapesten az önkormányzati lakások az ilyen ingatlanok mindössze négy százalékát teszik ki, amivel – Béccsel és Berlinnel szemben, ahol negyven, illetve hatvan százalék az arányuk – nem lehet befolyásolni a piacot, ráadásul a DK-s jelölt által említett beruházási volumenre a főpolgármesternek és a közgyűlésnek sincsen jogosítványa. Hírek szerint az előválasztáson szavazók tábora átlépte az ellenzéki pártok által az érvényességhez kijelölt ötvenezres határt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.