Elkerülhetik a Nyugat hanyatlását a V4-ek

A visegrádi országok elkerülhetik azt a kulturális hanyatlást, ami Nyugat-Európában jellemző – nyilatkozta David Engels történész a V4NA hírügynökségnek adott interjújában. A belga kutató úgy látja, a V4-ek egy alternatív Európai Unió létrehozására törekszenek, amely nem pusztán gazdasági és adminisztratív megfontolásokon, hanem közös identitástudaton is alapulna.

Csekő Imre
2020. 03. 13. 9:10
null
A belga történész szerint ragaszkodni kell a gyökerekhez Forrás: V4NA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugat-Európa a hanyatlás időszakát éli – vélekedik David Engels belga történész, aki a V4NA hírügynökségnek adott exkluzív interjújában arról beszélt, az egyes nagy civilizációk fejlődésének utolsó szakaszát jellemző tünetek észlelhetők a kontinens nyugati felén, ahol csökken a születések száma, a hagyományos vallások és értékek hanyatlanak, tömeges a bevándorlás, felütötte fejét a politikai radikalizálódás, a gazdaságnak a politikával szembeni térnyerése, és a bűnözés növekedése, valamint a természeti erőforrások túlzott kiaknázása figyelhető meg. A történész arra figyelmeztet, ha tagadjuk ennek a jelenségnek a létezését, bizonygatva, hogy minden rendben van, az naivitás és önmagában is a hanyatlás tünete.

David Engels szerint nyugatinak lenni a görög-római örökség, a zsidó-keresztény hatás, valamint a kelta, germán és szláv népek hagyományainak vállalását jelenti. A történész arról is beszélt, hogy másfelől Nyugat-Európa a régi vasfüggönytől nyugatra fekvő országokat is magában foglalja, amelyeket manapság leginkább sújt a civilizációs válság, miközben a közép- és kelet-európai országok egyelőre elhatárolódnak attól.

A belga történész szerint ragaszkodni kell a gyökerekhez
Fotó: V4NA

David Engels úgy látja, a visegrádi országok egyfajta alternatív Európai Unió létrehozására törekszenek, amely nem pusztán gazdasági és adminisztratív megfontolásokon alapszik, hanem az az azonosságtudat is jelen van benne, amit az uniós intézmények mindig is próbáltak elkerülni. – Remélhetőleg ez a csoport, amelyet egyrészt az egyre inkább elnyomó Európai Unió, másrészt a politikailag korrekt szellemiséget védelmező, arrogáns politikát folytató szomszédos országok fenyegetnek, ellen tud állni a nyomásnak – fogalmazott David Engels a V4NA hírügynökségnek. A belga történész szerint a nyugati médiában róluk sugallt képpel ellentétben a V4-ek több szempontból sokkal kevésbé tekintélyelvűek, mint a nyugat-európai államok, amelyekben a hatalom minden ágát és a médiát is egységes gondolkodás uralja.

David Engels úgy véli, az egykor a vasfüggöny mögé zárt országoknak – amelyeket 1989-ig megfosztottak politikai függetlenségüktől – meg kellett védeniük kulturális identitásukat, mivel ez volt az egyetlen eszközük a túlzott német, orosz vagy iszlám befolyás ellen. Közép-Európa fél évszázadon át mesterséges stagnálásban, egyfajta időbuborékban élt, távol olyan, a nyugati államokat sújtó káros fejleménytől, mint a tömeges bevándorlás, a hedonizmus vagy az identitás elvesztése – fejtette ki a történész, aki az évezredes európai kulturális identitásunk iránti szeretetre, a valódi közös európai érdekek védelmére, a bűnözés elleni küzdelemben való együttműködésre, a külső határok védelmére és a kontinentális jelentőségű infrastruktúra fejlesztésére építené Európa megújítását. – Az Európai Unió tulajdonképpen ennek épp az ellenkezőjét teszi – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.