Ellenzéki képviselők bérét csökkentették

Az Országgyűlés a parlamenti munka akadályozásáért 36 ellenzéki képviselőtől több mint negyvenmillió forintnyi tiszteletdíjat vont meg. A tegnapi ülésen szó volt a bevándorlásról és az EP-választásról is.

2019. 03. 20. 6:30
null
Zavaró eszközök egész arzenálját vetették be múlt év végén Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen csaknem 41 millió forinttal csökkentette tegnap az Országgyűlés annak a 36 ellenzéki képviselőnek a tiszteletdíját, akik december 12-én, a Munka törvénykönyvének módosítása napján akadályozták a munkát az ülésteremben. A rendbontók között van négy jobbikos, tizenkét MSZP-s, hét DK-s, hat LMP-s, öt párbeszédes és két független képviselő.

Teljes fizetésmegvonást kaptak MSZP-s, DK-s, párbeszédes és független képviselők, mert elállták az elnöki emelvényt, sípoltak, szirénáztak, táblákat tartottak fel. A legmagasabb összegű, mintegy 1,7 millió forint büntetést Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) frakcióvezetők kapták.

A jobbikos Jakab Péter 1,2 millió forintos havi fizetéstől esett el, mert elfoglalta az ülésteremben a miniszterelnök helyét, ott kezével letakarta a szavazógombokat, így Orbán Viktor nem tudott szavazni a szakképzési törvény módosításáról. Négy LMP-s képviselő fizetése is egyharmaddal csökkent, mert az ülés kezdetén papírcédulákat szórtak le a karzatról a padsorok közé.

Zavaró eszközök egész arzenálját vetették be múlt év végén
Fotó: Kurucz Árpád

Napirend előtt több felszólaló is a bevándorlásról, valamint az EP-választásról beszélt. Varju László (DK) úgy fogalmazott, az európai parlamenti választás nem a bevándorláspárti és az azt ellenző erők küzdelme lesz, mert európai szinten nincsenek bevándorláspárti erők.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: a DK letagadja a brüsszeli bevándorláspárti terveket, holott a párt képviselői is támogatták ezeket. – A betelepítési kvótát nem vették le a napirendről, a migránsvízumot megszavazta az EP, és a migránskártyák rendszere is működik – sorolta.

Böröcz László (Fidesz) kifejtette: Magyarország semmilyen formában nem hajlandó végrehajtani az ENSZ globális migrációs csomagját. – Ha kötelező lenne a csomag, a migránsoknak ugyanolyan szolgáltatásokat kellene nyújtani, mint az adófizető, jogszerűen itt élő embereknek, és ez ösztönözné a bevándorlást.

A csata nem ért véget, hanem új kezdődött a bevándorlási tervekkel szemben – mutatott rá. Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára erre úgy reagált: a migrációs csomag a lopakodó jogalkotás tipikus példája. – De nemcsak Brüsszelből nehezedik nyomás a kormányra, hanem a parlamentben is bizarr koalíció alakult e tekintetben – hangsúlyozta.

Az elnöklő Lezsák Sándor az ülés kezdetén megemlékezett Magyarország 1944-es német megszállásának áldozatairól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.