Ellenzéki összefogást akadályoz Tapolcán az egyik alpolgármester

Ahogy az országban több helyen is, úgy Tapolcán is összeborulást tervez az őszi helyhatósági választásokra a Jobbik és az MSZP. Ezt most, ha átmenetileg is, de megtorpedózta az egykor jobboldali radikális párt egyik helyi prominense.

2019. 04. 06. 7:29
null
Sok helyen megszületett a baloldal és a Jobbik különös házassága Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elakadt a balliberális ellenzék összefogása a Jobbikkal Tapolcán, miután a város legutóbbi közgyűlésén a képviselők többsége nem támogatta az Egységben Tapolcáért Egyesület nevezetű civil szervezet névhasználatát. A történtek pikantériája, hogy a helyi MSZP-vel és a városban nemrég alapszervezetet alapított DK-val tervezett összefogást a jobbikos alpolgármester sem támogatta, Kozma Henrik ugyanis a közgyűlési szavazásnál tartózkodott, míg Lévai József szocialista alpolgármester támogatta a javaslatot.

A szavazás 6:6 arányban oszlott meg, így nem volt meg a minősített többség. Dobó Zoltán jobbikos polgármester a közgyűlésen történtekre utólag úgy reagált: egyik képviselőtársa „sértődöttségből” nem szavazta meg a javaslatot. Az önkormányzat vezetője szerint a döntéstől függetlenül nyugodtan lehet használni a város nevét az egyesület nevében.

Az Egységben Tapolcáért Egyesületet március elején jegyeztették be, azonban a város nevének használatát hivatalosan kérvényezni kellett a képviselő-testülettől. A kérvényt aláíró tizenkét tag közül öten töltenek be valamilyen pozíciót pártban, illetve az önkormányzatban. Ott van a sorban Dobó Zoltán jobbikos polgármester, aki egyben megyei képviselő és a Jobbik Veszprém megyei alelnöke.

Sok helyen megszületett a baloldal és a Jobbik különös házassága
Fotó: Bach Máté

Décsey Sándor szintén jobbikos önkormányzati képviselő, akárcsak Pass Sándor, de szerepel az egyesületi taglistán Buzás Gyula is, aki az MSZP-t képviseli az önkormányzat képviselő-testületében, illetve Árvai Gábor, az MSZP tapolcai elnöke. További két, civilbe forduló egyesületi tag sem független politikai pártoktól. Bertalan Csaba a Jobbik rendezvényein szokott verset mondani, Tölgyes Zsolt pedig korábban már megmérette magát önkormányzati választáson, méghozzá a Jobbik színeiben, de csúnyán alulmaradt.

A tervek szerint ebbe az egyesületbe tömörültek volna a jobbikos és szocialista önkormányzati politikusok az őszi helyhatósági választásokra, a polgármesterjelölt pedig feltehetőleg Dobó Zoltán, a jelenlegi jobbikos városvezető lett volna.

Arra a kérdésre, hogy Dobó miért nem indul a városvezetői címért jobbikos színekben, választ adhat az, hogy a párt tavaly májusi tisztújító kongresszusa után, ahol Sneider Tamás pár szavazattal legyőzte Toroczkai László akkori alelnököt, Veszprém megyéből több meghatározó jobbikos is kilépett a pártból, és azóta a Mi Hazánk Mozgalomban politizál. Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, valamint Orbán Imre kilépésével ráadásul a Jobbiknak megszűnt a frakciója is a megyei közgyűlésben. Idén januárban pedig a veszprémi alapszervezet szüntették meg.

Toronyi Tibor, a párt egykori tapolcai elnöke már 2017-ben úgy látta, hogy a Jobbik menthetetlen, mert eladta a lelkét. Mint mondta, mindez pedig a megélhetési politikusok bűne. Arra is rámutatott, hogy Tapolcán – amely várost a Jobbik egyik legerősebb bázisának tekinti – már az országosan tetten érhető alkuk és kézfogások előtt tárgyalásokat kezdtek és együtt is működtek a szocialistákkal, méghozzá titokban, az ő háta mögött, noha akkor még ő volt a Jobbik helyi elnöke.

Toronyi pár napja, a jobbikos és szocialista politikusokat tömörítő tapolcai szervezet alakulásakor azt írta közösségi oldalán: „Bocsánatot kérek mindenkitől, amiért nemzeti radikális emberként (én ma is az vagyok) annak idején tetteimmel, ötleteimmel, kapcsolataim által, pénzzel és támogatók bevonásával bármiben is segítettem Dobót, Passt, Riget és a többit. Ne dőljenek be nekik.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.