Ellenzéki összefogást sürget az MSZP

A teljes, azaz a Jobbikkal is ellenzéki együttműködést sürgetett az MSZP kongresszusán a párt elnöke, Tóth Bertalan, aki a kormányt vádolta antiszemitizmussal. Ugyanitt az európai szocialisták csúcsjelöltje, Frans Timmermans a magyar kabinetet és számos intézkedését, köztük a családvédelmi akciótervet kritizálta. A Fidesz szerint a holland politikusnak világossá kell tennie, hogy „lehetséges-e a szocialistáknak együttműködés náci pártokkal”.

Bákonyi Ádám-Borsodi Attila
2019. 02. 18. 6:24
null
A szocialisták elnöke és a pártkongresszus díszvendége, Frans Timmermans (jobbra) Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyik legfontosabb lesz a májusi európai parlamenti (EP-) választás, mivel „Orbán Viktor és populista szélsőjobboldali barátai saját nemzeteik után az európai közösséget is szét akarják szakítani. Nekik csak a haszon kell, a rengeteg pénz, amit ellophatnak” – hangoztatta Tóth Bertalan az MSZP hétvégi kongresszusán, ahol a párt európai parlamenti listájáról döntöttek. Eszerint maga a pártelnök vezeti névsort, őt Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Tüttő Kata, Kálló Dániel és Harangozó Gábor követi. Tóth egyébként nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát, sőt a visszalépéstől sem zárkózik el, ha erre szükség lesz a későbbi egyeztetéseken.

A kongresszuson a szocialisták elnöke a teljes, azaz a Jobbikkal is ellenzéki együttműködést sürgetett mind az EP-, mind az őszi önkormányzati választáson, szerinte csak így lehet fellépni a hatalommal szemben. Noha az MSZP rendre mentegeti a Jobbik sorozatos antiszemita, rasszista ­botrányait, Tóth a kormányt vádolta azzal, hogy nyíltan antiszemita propagandával szít gyűlöletet, és „posztfasiszta rendszert épít”. A pártelnök közös uniós nyugdíjminimum bevezetését, illetve olyan közös szabályozást sürgetett, amelyek megvédik az európai, köztük a magyar dolgozókat a kizsákmányolástól.

A teljes ellenzéki összefogás mellett foglalt állást Karácsony Gergely is. A Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje szerint csak ez adhat garanciát a főváros megváltoztatására. – Budapestnek nincs igazi főpolgármestere, csak helytartója. Az önkormányzati választás lesz az első lépése a rendszer megdöntésének – fogalmazott a politikus, aki egyebek mellett arról értekezett, hogy felkészült a legaljasabb támadásokra is, amelyek szerinte abból a félelemből erednek, hogy a hatalomnak nem marad esélye az ellenzék egysége esetén. Karácsony kitért arra is, hogy az EU nem lehet csak a tőke uniója, az emberek uniójává is kell váljon, mert „a szociális feszültségek feloldása nélkül az Orbán Viktorhoz hasonló senkiházik tönkre fogják tenni ezt a közösséget”.

Az MSZP kongresszusának díszvendége, Frans Timmermans számos ügyben bírálta a magyar kormányt és intézkedéseit. Az Európai Bizottság (EB) szocialista alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje kritizálta a rabszolgatörvénynek is nevezett jogszabályt, illetve azt, hogy a kabinet nem csatlakozik az európai ügyészséghez.

A szocialisták elnöke és a pártkongresszus díszvendége, Frans Timmermans (jobbra)
Fotó: Teknős Miklós

Timmermans az Akadémia, a sajtó és a civil szervezetek szabadságát követelte, miközben kritizálta a kormány családvédelmi akciótervét, mondván: nem adókedvezménnyel lehet az embereket gyermekvállalásra ösztönözni, hanem jó oktatással, jó gyermekellátó rendszerrel.

A politikus a nacionalizmus helyett a hazafiságot javasolta, mondván: egy hazafi szereti az országát, és külföldön is azt dicséri, míg a nacionalisták olyan emberek, akik félnek, meg vannak sértődve, mindenhol ellenséget látnak. Timmermans a maga részéről az igazságos béreket, a nők és férfiak bére, illetve nyugdíja közötti különbség nullára csökkentését nevezte a legfontosabb céljainak, s kitért arra is, hogy ha EB-elnöknek választják meg, soha nem köt megállapodást a szélsőjobboldal.

– Frans Timmermans Soros embere, aki bevándorlóországgá akarja változtatni Magyarországot, ebben pedig szövetségese az MSZP és az ellenzéki pártok – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs azt mondta: Timmermans, a bevándorláspártiak európai listavezetője rendszeresen egyeztet Soros Györggyel, ő az az uniós biztos, aki a legtöbbször tárgyalt a milliárdossal az elmúlt években.

Hidvéghi szerint az európai szocialisták csúcsjelöltjének világossá kell tennie, hogy „lehetséges-e a szocialistáknak együttműködés náci pártokkal”, ugyanis „egy olyan párt kongresszusán vesz részt, amelynek elnöke, Tóth Bertalan maga kezdeményezte az összefogást a zsidózó, antiszemita Jobbikkal”. A politikus emlékeztetett, hogy az európai zöldek részéről Philippe Lamberts frakcióvezető már bejelentette, hogy ők kizárják az ­LMP-t, ha az összefog a Jobbikkal. A Fidesz most ugyanilyen tiszta beszédet vár Frans Timmermanstól is, hogy számára elfogadható-e az MSZP együttműködése „a zsidózó, antiszemita Jobbikkal” – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Tények a holland politikusról

A szocialisták csúcsjelöltje az elmúlt években számos alkalommal találkozott Soros Györggyel vagy valamelyik hozzá köthető szervezettel, a politikus és a milliárdos csak tavaly háromszor is személyesen egyeztetett. Az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andreeva 2018 áprilisában elmondta, hogy Soros és Timmermans nagyon régóta ismerik egymást, és rendszeresen folytatnak egyeztetéseket az Európai Uniót érintő témák széles köréről. A holland Munkapárt politikusa egyébként nyíltan is hitet tett a Soros által képviselt elvek mellett. A The Brussels Times című lapnak például kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy Soros „szabadság, demokrácia és az általános jogegyenlőségen alapuló nyílt társadalmak melletti elköteleződése igazi és őszinte”, s ezt az elköteleződést egész pályafutása során maga is osztotta.

Deutsch Tamás szerint Timmermans az EP választási győzelemért „elfogadja és tudomásul veszi, hogy a magyarországi szocialisták összeborulnak a rasszista, antiszemita Jobbikkal”. A Fidesz néppárti EP-képviselője hangsúlyozta, Timmermansnak az ellen sem volt kifogása, hogy az MSZP szövetségese, Karácsony Gergely korábban „világossá és egyértelművé tette egy interjújában, hogy határozott véleménye szerint egyáltalán nem nácizmus a zsidókat listázni”.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: a bevándorláspárti baloldal az európai parlamenti választáson olyan eredményt szeretne elérni, amelynek következtében az EP-ben megmarad a bevándorláspárti erők többsége. Ennek érdekében még attól sem riadnak vissza, hogy az általuk korábban folyamatosan elítélt rasszista, antiszemita, cigányozó, zsidózó politikai erőkkel is választási együttműködést, politikai szövetséget kössenek – tette hozzá.

Tóth ­felelősségvállalása

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke lapunknak kérdésére úgy fogalmazott: Tóth Bertalan azért lett az MSZP EP-listavezetője, hogy ezzel is jelezze, az elért eredményért személyesen is felel. Szavai szerint az nagy kérdés, hogy a személye jelent-e többletet, mert nem egy karizmatikus vezetője az MSZP-nek, sokkal inkább fontos szervező embere. – Az, hogy az MSZP létezik és számolni kell vele, abban nagy szerepe van az elnöknek – tette hozzá. Horn Gábor úgy véli, a Párbeszéd mellett esetleg a DK foghat össze az MSZP-vel az uniós választáson, amire ugyan kicsi az esély, de szerinte az együttműködés nem lehetetlen. Emellett azzal érvelt, hogy a baloldal Karácsony Gergely budapesti főpolgármester-jelölt aspiráns mögött is együtt sorakozott fel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.