A kormány minden oltóanyagot igyekszik beszerezni

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: egy céggel kötöttek le vakcinakapacitást, de minden olyan oltóanyaghoz hozzá kívánnak jutni, ami korábban is megérkezhet. Készen állunk arra, hogy mi is gyártsunk vakcinát.

Csekő Imre - Vizvári Soma
2020. 11. 12. 10:55
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2020. augusztus 6. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely a Kormányinfón köszönetet mondott a lakosságnak, hogy a kijárási tilalmat betartják. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, bíznak benne, hogy harminc nap alatt sikerül lassítani a betegség felfutását, és visszaszorítani a kórházi kezelésre szorulók számát. Elmondta azt is, hogy 3346 az új napi aktív fertőzöttek száma és több mint nyolcvanan haltak meg tegnap. – Látszik, hogy indokolt volt a szigorításokról dönteni – mutatott rá a miniszter, és megerősítette, hogy továbbra is figyelik, milyen döntések születnek Európa szerte.

Lényegesen alacsonyabb volt a fertőzöttek száma, amikor meghozták ugyanazokat a döntéseket, mint Ausztriában – hangsúlyozta Gulyás Gergely, és kifejtette: a második hullám lényegesen súlyosabb, mint a tavaszi első, de Magyarország is lényegesen felkészültebb, mint korábban.

Népességarányosan nálunk van a legtöbb lélegeztetőgép és a harmadik legtöbb kórházi ágy – sorolta a miniszter, majd megköszönte az orvosok és ápolók munkáját. Gulyás Gergely kitért arra: hetente ülésezik a kormány és legalább kétnaponta az operatív törzs, a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportban pedig megvitatják a szükséges intézkedéseket, és részletszabályozásokat. Emlékeztetett: először fordult elő, hogy rendkívüli jogrendet kellett hirdetni a szabad Magyarország történetében, ezért kérte az állampolgárok türelmét is, hogy jelezzék, ha valamilyen problémával találkoznak. Mint mondta, az újságírói kérdésekből is látszik, hogy vannak tisztázásra szoruló részletek.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely megemlítette, hogy az egyházi és alapítványi iskolák dolgozóit is tesztelik, nem csak az államiakét. Azt is elmondta, hogy egyetlen céggel kötöttek le vakcinakapacitást. Ez egy EU-s szerződés és 13 milliárd forintba kerül, de hivatalos beszerzésről még nincs megállapodás. A kormány minden olyan oltóanyagot igyekszik beszerezni, ami korábban is eljuthat Magyarországra, hiszen pár nap nyereség is emberéleteket menthet. A kormány ezért tárgyal kínai, orosz és izraeli vakcinákról is. Az a cél, hogy a lehető legtöbb vakcina álljon rendelkezésre a lehető leggyorsabban, de minden esetben meg fogják vizsgálni az előzetes teszteléseket, hogy az európai és magyar szabályoknak megfeleljenek. – Minden esetben önkéntes és ingyenes lesz az oltás, bármilyen vakcináról legyen is szó – mondta a miniszter. A magyar állam pedig kezeskedik a vakcinák alapos bevizsgálásáért. Gulyás Gergely hangsúlyozta: készen állnak arra, hogy ha licencet kapnak, Magyarországon is gyártsanak vakcinát. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak erről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a kormány legújabb törvényjavaslatairól is. Mint mondta: tavasszal azt a hazugságot terjesztették el világszerte, hogy a magyar Országgyűlés nem működik, ami nem volt igaz, hiszen a parlament a rendkívüli jogrend alatt is ülésezett. Hozzátette: mivel a jelenlegi helyzetben is minden polgárnak ugyanúgy dolgoznia kell, ez elvárható parlamenti képviselőktől is, tehát a törvényhozási munka sem állhat le. A választójogi törvény módosításával kapcsolatban közölte: eddig egyetértés volt abban magyar politikában, hogy a választási szabályok visszaélésekre adnak lehetőséget a kamupártok tekintetében. Az Országgyűlés a 2022-es választás előtt most ősszel tudja utoljára a választójogi törvényt megváltoztatni, és megakadályozni az újabb visszaéléseket. Hozzátette: egy-másfél éve mennek azok a viták az ellenzék köreiben, hogy egy vagy két lista legyen. Ez a módosítás ezt semmilyen módon nem érinti. – Az ellenzék, ha akar, összefoghat és egy listán indulhat, de kettőn is indulhatnak, hiszen erre az új szabályozás szerint is van lehetőség – fejtette ki a miniszter, megerősítve, hogy nem az ellenzéki pártok ellen van a módosítás.

Alaptörvény módosításáról azt mondta, hogy az a családvédelem, az egyetemek autonómiája, az átláthatóság érdekében fog megtörténni.

A szavazólapok lefényképezéséről úgy fogalmazott: a választójog titkossága a választópolgárt megillető jogosultság, ha a választó akarja, szabadon lemondhat erről a jogról. A Nemzeti Választási Bizottság korábban nem így döntött, és az Emberi Jogok Európai Bírósága védte meg a választópolgárok személyes jogát a szavazólap lefényképezésére. Így hazánknak nemzetközi kötelezettségévé vált, hogy módosítsa az erre vonatkozó jogszabályt.

Arról is beszélt: az Országgyűlés megszabta a feltételeket, amelyeknek teljesülniük kell, hogy az ország aláírja az európai uniós hitelmegállapodást. A német elnökség és az EP által megszavazott határozat ezekkel ellentétes, így annak érvényben maradása esetén nem szavazhatja meg a miniszterelnök az uniós költségvetést.

Gulyás Gergely leszögezte: olyan döntést nem lehet hozni a jogállamiság tekintetében, amit bíróságon ne lehetne megtámadni.

A kérdés a miniszter szerint az, hogy a magyar kormányzati döntéseket Brüsszelben vagy Budapesten hozzák-e meg. Az uniós javaslat politikai zsarolásra adna lehetőséget, ilyen szabályozást nem tud elfogadni a kormány – húzta alá Gulyás Gergely.

A miniszter azt is elmondta: az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk arról, hogy a hajléktalanszállókon olyan részeket nyissanak, ahova két negatív teszt nélkül is bemehetnek a hajléktalanok a kijárási tilalom alatt. Egy másik kérdésre úgy válaszolt, nem számít üzleti ügynek a temetés, ezzel az ürüggyel nem lehet szállodában megszállni.

Meghosszabbítják a határidőket az egyes segélyek – például a gyermekek otthonápolási díja és a rokkantnyugdíj – megújítására és a különböző hivatalos okmányok cseréjére – számolt be róla Gulyás Gergely.

Jelenleg 6426 beteg van kórházban és 486 beteg van lélegeztetőgépen – mondta Gulyás Gergely. Arról is beszélt: álhír hogy a focisták fizetését kipótolja az állam. Kiderült továbbá: bruttó 240 ezer forint az, amit az állam a fizetések kipótlására költhet a szabályozás szerint.

Hamarosan döntés születhet arról, hogy ingyenes legyen a pedagógusoknak és a családoknak az internet a digitális oktatás miatt. Az örökbefogadás hosszú folyamatát gyorsító szabályokat fogadott el a kormány és nem igaz, hogy csak házastársak fogadhatnak örökbe gyereket – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint természetes, hogy a jogszabály azokat a házastársak részesíti előnyben, akik gyermeket szeretnének. Magyarországon több ilyen pár van, mint örökbe fogadható gyerek.

Hazánk nem tartja jó megoldásnak a közös adósság felvételét, de a déli államokkal való szolidaritás jegyében hajlandó erre, hogy elkerüljék a beláthatatlan gazdasági következményeket – reagált egy másik felvetésre Gulyás Gergely. Magyarországnak nincs szüksége erre az alapra, ha kell, magunk is tudunk hitelt felvenni. Azt, hogy a jogállamiság nevében az EU alapvető szabályait rúgnák fel, nem tartjuk elfogadhatónak, és nem támogathatjuk – mondta a miniszter.

A nyájimmunitásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: az a konszenzus, hogy körülbelül fél évig ad védettséget fertőzés, utána másik lehetőség a vakcina.

– Lassan dől el, ki lesz az Egyesült Államok elnöke, hiszen több helyen is újraszámolják a szavazatokat – fejtette ki Gulyás Gergely egy következő kérdésre, és hozzátette: dolgoztak már korábban is együtt demokrata adminisztrációval. Korábban kevésbé sikerült együttműködni az Obama-adminisztrációval, de ha úgy alakul, Bidenével is igyekeznek majd együttműködni.

Ha a magyar választásokon történt volna az, ami most Amerikában, az amerikai demokraták lesújtó véleményt fogalmaztak volna meg hazánkkal szemben. – A demokráciaexport ezért veszélyes – figyelmeztetett Gulyás Gergely, és hozzátette: remélik, hogy világos és egyértelmű eredménye lesz az elnökválasztásnak, ma pedig úgy tűnik, hogy ez Biden elnökségét jelenti majd.

Hetekkel ezelőtt készültek a benyújtott alaptörvény-módosítások – húzta alá Gulyás Gergely, és megismételte: az országgyűlési képviselőknek is dolgozniuk kell a járvány alatt, ahogy azt mindenki másnak is meg kell tennie egyéb területeken.

Újságírói kérdésre, miszerint tervezi-e a kormány az iparűzési adó felfüggesztését, a politikus azt válaszolta: megfontolandó a kérdés, de ilyen döntés még nem született.

Korózs Lajos MSZP-s képviselőnek, a népjóléti bizottság elnökének álhírgyártási ügyével kapcsolatban úgy vélekedett: az ellenzék kisebb parlamenti válságot idézett elő. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a magyar ellenzéknek elfogadható, hogy valaki hamis információkat terjeszt a védekezésben résztvevőkről. Gulyás Gergely hangsúlyozta: az ellenzéknek nem kell lemondania a népjóléti bizottság elnöki posztjáról, de egy ilyen ügy után elvárható lenne, hogy Korózs ne maradjon a helyén.

Nehezen lehetne annál tágabb fogalmat alkotni a közpénzre, mint ami az alaptörvénybe fog kerülni a mostani módosítással – hangsúlyozta a miniszter, visszautasítva azokat a vádakat, miszerint a kormány korlátozni akarná a közpénz fogalmát.

Az újságíró kérdések között felmerült az is, hogy csökkentené-e a kormány a házhoz szállítás áfáját, ám Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, egyelőre erre vonatkozó döntést nem hoztak. A kata szabályozásának megváltoztatása sem várható a miniszter által közöltek szerint.

Az OKJ-s képzésekről elmondta: amit a jogszabály nem tilt, azt megengedi, és az OKJ-képzések esetében nincs tiltva az oktatás.

További kérdésre reflektálva a miniszter megerősítette: a pedagógusok esetében a tesztelések rendjéről az operatív törzs fog dönteni. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig azt mondta el: a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban a kilenc évfolyam alatt nem kell digitális oktatásra átállni, a pedagógusok bentről és tudnak dolgozni.

Nem a szuverenitás hiánya, hogy nem vagyunk szűklátókörűek, így természetes, hogy minden európai államnak az intézkedéseit figyeljük a járvánnyal kapcsolatban, és a miniszterelnök több kormány- és államfővel is egyeztet – hangsúlyozta Gulyás Gergely, és hozzátette: az osztrák mintát mindig is különösen érdemes volt figyelni. – Örülünk annak, hogy kevesebb fertőzött volt Magyarországon, mint Ausztriában, amikor ők hasonló intézkedéseket vezettek be – mondta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.