Minden határátkelőhelyen nyugodt és kiegyensúlyozott a forgalom

Lakatos Tibor elmondta, egyedül Hegyeshalomnál a belépő személyforgalomban alakult ki 30 perces várakozás.

Szilágyi Anna-Bácskai Balázs
Forrás: MTVA2020. 04. 19. 10:49
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden határátkelőhelyen nyugodt és kiegyensúlyozott a forgalom, egyedül Hegyeshalomnál lehet számtani kisebb várakozásra – számolt be Lakatos Tibor rendőr ezredes az Operatív Törzs vasárnapi online tájékoztatóján.

Az ügyeleti központ vezetője elmondta,

a határellenőrzések bevezetése óta több mint 145 ezer ellenőrzést végeztek, és egyre kevesebb házi karantént kérnek a rendőrök, már csak 11 ezer ilyen van érvényben, hiszen egyre kevesebben térnek haza külföldről.

Hozzátette, a kijárási korlátozást hétvégén általában többen sértik meg, az elmúlt 24 órában 1290 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Müller Cecília: A lélegeztetőgép sem ad okot a reménytelenségre

Müller Cecília elmondta, 1916-ra nőtt a hazánkban igazolt fertőzöttek száma, és kedvező hír, hogy már 250 gyógyult van, volt köztük súlyos tünetekkel küzdő is. Ez azt jelenti, hogyha valaki megbetegszik koronavírussal, nincs oka kétségbeesni, mert továbbra is igaz, hogy a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést.

A lélegeztetőgép sem ad okot a reménytelenségre, sokkal több alkalommal sikerült levenni pácienseket a lélegeztetőgépről, mint azt eredetileg gondolták. Az elhunytak száma is nőtt, az elmúlt 24 órában 17 személytől kellett búcsút vennünk. Kórházban 784-en vannak jelenleg a fertőzöttek közül, és 61-en vannak lélegeztetőgépen

– számolt be a tisztifőorvos.

Hozzátette: bizakodunk, hogy közülük is számosan lekerülhetnek róla.

A tisztifőorvos kiemelte: fokozottan figyelnek a zárt közösségekre, különösen azokra, ahol idősek, krónikus betegek vannak, például az idősotthonok. Összesen 18 intézményben találtak fertőzötteket, ezen intézmények száma nem nőtt tegnap óta, viszont több a megbetegedés. Sikerült uralni a koronavírus terjedését az idősotthonokban, azonban a betegek száma valamelyest emelkedett.

Kérés: Az idősek csak a legszükségesebb esetben hagyják el a lakást

Müller Cecília újra figyelmeztetett, hogy az idősek csak a legszükségesebb esetben hagyják el a lakást, inkább szellőztessenek. A mozgás a mentális egészségünk megtartásáért is fontos, egyedi szabadidős sporttevékenységet javasolok a fiatalok számára – fejtette ki a szakember. Hozzátette, olyan helyet válasszanak, ahol lehetőleg kevesebben vannak.

A kültéri sportolás rizikófaktora csekély a tisztifőorvos szerint, ráadásul megemeli az endorfin és dopaminszintet, ami a jó közérzethez hozzájárul és az immunrendszert is erősíti. A hazatérést követően fontos ruhát váltani és a sportruhát is minden esetben egyből ki kell mosni – tette hozzá.

Krónikus betegségnek számít az allergia is

Az allergia is krónikus betegségnek számít, ami veszélyesebbé teszi a fertőzést az allergiások számára – válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília.

A tisztifőorvos szerint fontos, hogy a betegséget egyensúlyba tartsák a szokásos módon, gyógyszerekkel, illetve például az ágynemű gyakoribb mosásával, amelyre rákerülhet a pollen.

Az érettségizők, amennyiben valaki más, mondjuk közeli rokon viszi őket autóval a vizsga helyszínére, viseljenek maszkot, lehetőleg a hátsó ülésen üljenek, és mossanak kezet kiszállás után

– mondta újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília.

– Vasárnap mintavétel történik a Pesti úton, hétfőre talán már lesz eredmény. A vírus örökítőanyagán alapuló tesztet végeznek

– válaszolta Müller Cecília az Origo kérdésére.

A tájékoztató során kérdésre válaszolva Kiss Róbert alezredes elmondta, hétvégén mindig több intézkedést kell végrehajtaniuk a rendőröknek a kijárási korlátozással kapcsolatban, de a múlt hétvégéhez képest kevesebb figyelmeztetésre volt szükség.

Müller Cecília azt mondta, közel azonos minden országban azoknak a fertőzötteknek a száma, akik kórházi kezelést igényelnek: körülbelül 40-50 százalék hazánkban is. Vannak, akik intenzív osztályon vannak, de nem szükséges a gépi lélegeztetés.

A Pesti útról elszállítottak közül vannak olyanok is kórházban, akiknek nincsenek súlyos tüneteik, mert még zajlik az idősotthon fertőtlenítése.

A tisztifőorvos emlékeztetett, ha valakinek pozitív lesz a tesztje, de nincsenek súlyos tünetei, akkor otthon marad, és karanténba kerül a vele egy háztartással élőkkel együtt. A tömeges megbetegedések fázisa nem fejezhető ki kizárólag a megbetegedések számával, ilyenkor már nem határolható el a megbetegedés helye, sem intézmény, sem földrajzi hely szerint.

A fagylaltozók több helyen kinyitottak, erről Müller Cecília azt mondta, nem jelent extra kockázatot a hűtés miatt, de fontos, hogy a tölcsért csak szalvétával fogják meg és a kiszolgálók gyakran mossanak kezet.

Lakatos Tibor: A határátlépések jelentős része az ingázókhoz köthető

Lakatos Tibor rendőr ezredes újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: március 12-e óta 930 ezer személy lépte át a magyar határt. A teherforgalommal összefüggő beléptetés 400 ezres volt. A szlovák-magyar határon mintegy 200 ezer személy lépett át az elmúlt több mint egy hónapban, az elmúlt 24 órában pedig mintegy 800 magyar és 3200 nem magyar állampolgár. A határátlépések jelentős része az ingázókhoz köthető, akik a szomszédos országban dolgoznak. Eddig összesen egy magyar koronavírus-gyanús esetet regisztráltak a hatóságok a határon, az illető karanténban van.

A külföldről érkező magyarok esetében azoknak karanténba kell vonulniuk, akik nem ingázás miatt lépik át a határt és érkeznek haza.

– Az árufuvarozásra más szabályok vonatkoznak – emelte ki Lakatos Tibor.

Az idősotthonokon kívül jelenleg nincsenek kiemelt figyelmet érdemlő gócpontok

A HVG azt kérdezte, hogy vannak-e olyan gócpontok, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek. Müller Cecília elmondta, hogy az idősotthonokon kívül jelenleg nincsenek ilyen gócpontok. Kiemelte: Budapest és Pest megye változatlanul a legfertőzöttebb terület az országban. A részletes adatokat a kormányzati koronavírussal kapcsolatos honlapon lehet megtekinteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.