Elronthatatlan hangulat a budafoki borfesztiválon

Kiváló programokkal, jó hangulatban ünnepelte harmincadik évfordulóját a Budafoki pezsgő- és borfesztivál. Ellenzéki aktivisták hiába próbálták megzavarni a rendezvényt, a közönség elkerülte vagy kifütyülte őket.

Magyar Nemzet
2019. 09. 02. 13:18
null
Karsay Ferenc polgármester is részt vett a szüreti felvonuláson Fotó: Foldhazi Arpad Forrás: Bornegyed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi és vendégborászatok jobbnál jobb nedűit kóstolgathattuk idén is Budafok-Tétény belvárosában, a harmincadik pezsgő- és borfesztiválon. A szombat délelőtti forróságban még csak kevesen sétálgattak a Kossuth Lajos utcában, ahol mindenféle finomsággal is szolgáltak az árusok a házi töpörtyűtől és a svábos, zsemlés hurkától kezdve a legjobb street-food hamburgerekig. Délutánra aztán emberek sokasága hömpölygött az ingyenes koncertekre. Minden évben több mint ötvenezer ember vesz részt a rendezvényen, most sem voltak kevesebben, köszönhetően a jó hangulatnak és a kiváló programoknak, no meg a száz kilométernyi, működő borospincének, amelyek hűvösében egyre jobb helyi italokat is kóstolgathatnak a vendégek. A fesztivál Budapest bornegyedében, Budafok-Tétény hangulatos történelmi utcái között közel húsz helyszínen zajlott és négy nagy színpadon szerveztek programokat. Ünnepi koncerttel már pénteken elkezdődött a műsor a Swing Ala Django és a Budafoki ­Dohnányi Zenekar big bandjének előadásával. A hivatalos megnyitó előtt szombat reggel pedig látványos szüreti felvonulást tartottak a magyarországi borrendek kíséretében a Záborszky Pincészettől a Savoyai Jenő térig.

Az ünnepélyes megnyitón szombaton a Savoyai Jenő téren Karsay Ferenc polgármester és a rendezvény fővédnöke, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mondott köszöntőt. Kocsis Máté ünnepi beszédében úgy fogalmazott: az a kultúra, amit a mai nap is képvisel, a pezsgő és a bor kultúrája, része nemzeti örökségünknek, hagyomá­nyainknak. A frakcióvezető Budafok-Tétény borászati és kulturális életét méltatta, a kerületet Budapest egyik ékkövének nevezte. Ezután Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója hirdette ki az idei borverseny eredményét. A szőlőkoszorút s ezzel együtt az idei szőlőtermést a kerületi történelmi egyházak vezetői áldották meg.

A megnyitó után Gryllus Vilmos lépett a színpadra. Ezt követően lehetőség volt megkóstolni a „kerület süteményét”, amelyet a polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester osztott szét a vendégek között a 30. születésnap alkalmából.

Karsay Ferenc polgármester is részt vett a szüreti felvonuláson
Fotó: Bornegyed

Nagy sikert aratott az Animal Cannibals, amely szintén idén ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját. A duó és a mögötte játszó csapat hatalmas bulit csapott az esemény idejére Pezsgő térre keresztelt ­Savoyai Jenő tér színpadán. Igaz, idén ellenzéki politikai aktivisták megpróbálták tönkretenni a borünnepet, sikertelenül. Többnyire érdektelenség övezte a tevékenységüket vagy kifütyülték őket, ha megkerülhetetlenné akarták tenni magukat. Az egyik helyi lakos, Deák Attila pél­dául erről úgy nyilatkozott: imádja a borfesztivált, és a mostani is tökéletes lett. Legfeljebb Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt próbálta meg elrontani, és nonszensz módon Budapest egyik legjobb ingyenes rendezvényén politikai céllal Budapestet szapulta. Már annak a pár embernek, aki kíváncsi volt rá. – Annak a rendkívül „értelmes” fiatalembernek is gratulálunk, aki az Animal Cannibals koncertjén próbálta lejáratni az önkormányzatot arra a negyven másodpercre, ameddig a közönség le nem fütyülte a színpadról. Ezektől az apróságoktól eltekintve azonban nagyon jó volt minden – mondta a budafoki fesztiválozó, aki arra utalt, hogy egy színpadi közös fotózkodást próbáltak meghekkelni az ellenzéki aktivisták. – Tényleg nem bírom felfogni, hogy még egy ilyen rendezvényre is bevigyék egyesek a politikát – méltatlankodott egy másik vendég, Niki. – Szánalmasak ezek az emberek, sajnálom őket, amiért ilyen sivár és unalmas az életük – tette hozzá.

Az idei budafoki pezsgő- és borfesztiválon is izgalmas helyszínnek bizonyult a Művész utca, ahol a Pritma Kollektíva művészeti egyesület alkotásai között megcsodálhattuk az úgynevezett mutáns bringákat is. Az átalakított járművekre fotelt, csúszdát, sőt fürdőkádat, zuhanyzókabint (!) is felszereltek az elmés alkotók. A szerencsésebbek ki is próbálhatták az interaktív objektumokat. A fesztivál központi helyszíne a Bor­udvar volt a Leányka utcában, ahol többek között a The Carbonfools, a Band of Streets, Barabás Lőrinc, a Mörk és a ­Bohemian Betyars koncertjét élvezhették Budafok vendégei a borok és pezsgők kóstolgatása közben. A fesztivál különleges helyszíne volt a Fröccs terasz Budafok központjában. Itt mások mellett Malek Andrea és a zongorista-zeneszerző, Jáger Bandi duója, a ­Soulistic játszott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.