Eltette a betegek pénzét az irodavezető

Saját nyugtát adott a hivatalos igazolás helyett egy rendelőintézet adminisztrátora, a pénzt zsebre tette.

Forrás: ugyeszseg.hu2020. 07. 30. 13:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ceglédi Járási Ügyészség július 29-én a büntető eljárás nyomozati szakaszát lezárva vádat emelt egy helyi nővel szemben, aki beosztását felhasználva, azzal visszaélve, anyagi haszonszerzés célzatával informatikai adatokat megváltoztatva követett el sikkasztást. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján huszonötmillió forinttal károsította meg munkaadóját illetve a társadalombiztosítást.

A vádlott egy ceglédi rendelőintézetben közvetlenül irányította a szakdolgozói tevékenységet, az orvosok és az ápolónők adminisztrációs munkáját. Feladatai közé tartozott a térítési díj ellenében igénybe vett vizsgálatokért átvett készpénzzel történő napi elszámolás. Több mint húsz éve dolgozott már a rendelőben, megbízható, precíz munkaerőnek számított, senki nem kételkedett az általa leadott anyagok, elszámolás hitelességében.

A 2010. januárja és 2018. július közepe közötti időszakban az asszony – a pozíciójával járó jogosultságot felhasználva – az egészségügyi intézet által használt számítógépes programban rendszeresen átírta a már kiállított ambuláns lapokat, a társadalom biztosítás által támogatott kezelés kódjával helyettesítette a készpénzes fizetéssel járó kezelések kódjait. Ezt megfordítva, hogy a mérleg egyensúlyban legyen az orvosok által elvégzett térítésköteles vizsgálatokat ingyenes vizsgálatokra kódolta át, a könyvelésben emiatt évekig nem tűnt fel a hiány. Az átkódolt eseteknél a nő a saját maga által beszerzett bizonylati tömbből adott elismervényt a betegeknek az átvett térítési díjakról, de azt nem fizette be az intézetnek, hanem saját céljaira használta fel. Lebukásáig – amikor is az egyik beteg ellenőrzése közben kiderült, jogosulatlan a térítésmentes vizsgálatra, ám az egészségügyi rendszerben jó ideje már ingyenes kezelések kódjával jelzik az orvosi beavatkozásokat – közel huszonötmillió forinthoz jutott. A pénzt felélte, életvitelére költötte, a hatóság semmilyen olyan vagyontárgyat nem tudott lefoglalni vagy zár alá helyezni, amivel a kártérítést biztosíthatta volna.

Az ügyben a Ceglédi Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.