Elutasították Strasbourgban a Jobbik panaszát

Veres László István
2020. 06. 22. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasították a Jobbik panaszát Strasbourgban, így a pártnak ki kell fizetnie az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 660 millió forintos büntetését – értesült az Atv.hu. Mint emlékezetes, tiltott pártfinanszírozás címén az Állami Számvevőszék 2018-ban 660 millió forintra büntette a Jobbikot. Bár Magyarországon nem lehet jogorvoslattal élni az ÁSZ bírságát illetően, ennek ellenére a párt az Alkotmánybírósághoz és a közigazgatási bírósághoz fordult, ám a törvény miatt mindkét helyről fizetésre szólították fel őket. A Jobbik ezután a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtott be panaszt, ahonnan most kapták meg az elutasító végzést, amely szerint a párt nem használt ki minden jogorvoslati lehetőséget Magyarországon. A nyolcsoros határozatban azt is kimondják, hogy fellebbezésnek helye nincs.

Helyreigazítás: Nem büntetés

Az Állami Számvevőszék úgy tájékoztatta lapunkat, hogy valótlan az az állítás, mely szerint a szervezet bírságot szabott ki a Jobbikra. Valójában a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Jobbik által elfogadott tiltott támogatás mértékének megfelelő összeggel kellett csökkenteni a törvény rendelkezése alapján. „Ez a Jobbik törvénysértő gazdálkodásának következménye volt, a jogállami normáknak megfelelően” – írta az ÁSZ, hozzátéve, hogy ezt az illetékes magyarországi bíróság határozata is kimondta, amely megerősítette, hogy az ÁSZ nem hatóság, így nem is szabott ki bírságot.

A számvevőszék az 1989 óta hatályos párttörvényre hivatkozik, amely azt írja elő, hogy ha egy párt tiltott támogatást fogadott el, köteles annak értékét megállapítani és befizetni a központi költségvetésnek. „Amennyiben egy párt tiltott támogatást fogadott el, nem biztosított a törvényes gazdálkodása, a tiltott támogatás korrupciós veszélyt jelent, továbbá a tiltott támogatást elfogadó párt más pártokkal, így például a többi ellenzéki párttal szemben is jogtalan előnyökhöz jutott. Ez történt a Jobbik esetében” – közölte az ÁSZ.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.