Elvi egyezség az éjszakai repülés tilalmáról

Magyar Nemzet
2019. 03. 09. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belátható időn belül megszüntetik az éjszakai repüléseket, miután elvi egyez­ség született a Liszt Ferenc repülőtér okozta zajterhelés ügyében – jelentette be Tarlós István az M1 aktuális csatorna tegnap reggeli műsorában.

Budapest főpolgármestere elmondta: az éjszakai repülés főleg a mélyalvás időszakában probléma, és szeretné a javasolt – éjféltől reggel ötig tartó – repülési tilalmat reggel hat óráig kitolni. Tarlós István szerint jelentős előrelépést értek el az ügyben. – Tehát nem megkezdtük az egyeztetéseket, hanem lassan a legvégén vagyunk – mondta.

Emlékeztetett: az elmúlt napokban a Budapest Airport és a HungaroControl vezetőivel, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral is tárgyalt a repülőgépek le- és felszállása okozta zaj csökkentéséről. A főpolgármester hozzátette: a zajmérés jogosítványát rövid időn belül a közlekedési hatóság kezébe adja a minisztérium.

Tarlós István arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapest esetében probléma, hogy nincs a közelében kiváltó repülőtér, amelyet használni lehetne éjszakai mentesítésre. Távlati tervként korábban azt is felvetette, hogy a katonai és a teherszállító repülőgépeknek egy közelben levő kisebb repülőteret kellene használniuk.

– A Gyurcsány-kormány kötött egy 75 évre szóló szerződést, amely kiköti, hogy a Liszt Ferenc repülőtér legalább száz kilométeres körzetén belül nem lehet másik repülőteret építeni – emlékeztetett a főpolgármester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.