Emberi életekbe kerülhet a vírustagadás

Lecsapott a versenyhivatal a Dr. Gődénnyel hirdető Nutriversum Kft. étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó vállalkozásra, mivel a vírustagadó gyógyszerész szereplésével készült hirdetések olyan állításokat tartalmaznak, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak. Az ügy azért is érdekes, mert egyre nagyobb harc dúl a járványt elismerők, illetve azt tagadók között és minden jel arra utal, hogy a tavaszi ijedtség és fegyelem a múlté, holott soha nem volt magasabb a koronavírus-fertőzéssel regisztrált betegek száma, mint napjainkban.

Magyar Nemzet
2020. 10. 29. 17:55
null
Párizs, 2020. október 28. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ beteg és ápoló a párizsi Tenon Kórházban 2020. október 28-án. MTI/EPA/Julien De Rosa Fotó: Julien De Rosa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy szkeptikusok egyre duzzadó tábora szerint a koronavírus-járvány csupán egy kitalált történet. Számos világvárosban, Berlintől Párizson át Londonig százezrek demonstrálnak, hangot adva a korlátozásokkal kapcsolatos nemtetszésüknek, de itthon is rengetegen vallják, hogy

a világ kormányai nem veszik figyelembe az egyéni szabadságjogokat.

Történik mindez akkor, amikor a világban a regisztrált betegek száma már a 44,5 milliót is meghaladta és számuk – akárcsak az elhunytaké – folyamatosan növekszik.

Az esetszámok hazánkban is növekednek, ráadásul egyre több iskolában találnak fertőzöttet, akik az idősebbeket is veszélybe sodorhatják. A Szegedi Tudományegyetem tanulmányából kiderül: míg a megbetegedéses esetek átlagos életkora áprilisban még 69 év volt, ez most 31 alatti. Azaz a mostani hullám abban is különbözik a tavaszitól, hogy

akkor az esetek jelentős része intézményekhez volt köthető (kórházak, szociális otthonok), jelenleg azonban elsősorban a közösségi terjedés jellemző és pár hét alatt megtöbbszöröződött a fertőzöttek száma.

A vírus terjedésével párhuzamosan az azt tagadók is megjelentek, sőt, táboruk egyre növekszik. – A konkrétumok helyett egyéni sztorikkal, világosan megfogalmazott, a „kisember” számára is érthető történekkel érvelnek, még akkor is, ha azok szakmailag hamisak – ezt Újszászi Bogár László, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, meggyőzéstechnikai szakértő nyilatkozta korábban lapunknak, a vírustagadó csoportokat elemezve. Hozzátette:

a komplex, bizonytalanságot sugalló szakértői nézetek miatt is egyre többen utasítják el a védőfelszerelés viselését.

A legnagyobb közösségi oldalon szervezkedő vírustagadók miatt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében tudatta, hogy távol tartja magát az utóbbi hetekben mind nagyobb publicitást elérő szkeptikus csoportoktól és az azokat vezető orvosoktól. Mint közleményükben írják, elhatárolódnak a dr. Tamasi József és dr. Gődény György gyógyszerész által hirdetett összeesküvés-elméletektől, melyek a koronavírus okozta járványveszélyt a média és a különböző kormányok, illetve egyéb háttérhatalmak okozta hisztériának állítják be, tagadják a távolságtartás és a maszkviselés tudományosan sokszorosan megalapozott fontosságát a vírus terjedésének lassításában, valamint általános oltásellenes attitűdöt is közvetítenek.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő beteg és ápoló a párizsi Tenon Kórházban 2020. október 28-án
MTI/EPA/Julien De Rosa

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közölte, vizsgálatot indított a Gődény György gyógyszerész szereplésével készült videókkal reklámozó, Nutriversum Kft. étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó vállalkozással szemben, mert feltételezhetően

jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tettek közzé a videóikban.

A versenyhivatal emberei úgy vélik, hogy a reklámokban az egyes egészségügyi szakemberek ajánlásai megtévesztő módon azt üzenhetik, hogy egyes termékek megbízhatóbbak, hatásosabbak a többinél, ami ugyanakkor nem minden esetben megalapozott állítás, ezért félrevezetik a vásárlókat. Sőt, azt még

az uniós szabályozás sem engedi meg, hogy a cégek az élelmiszerek ajánlásaiban orvosokra, egészségügyi szakemberekre vagy akár egészségügyi szervezetekre hivatkozzanak.

De nemcsak itthon, világszerte is rengeteg az álhír, a hamis információ és összeesküvés-elmélet. A Google­ a járvány kitörése óta több mint kétszázmillió ilyen típusú reklámot távolított el felületeiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.