Emmi: Megkönnyítik a rokkantak foglalkoztatását

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának aránya 2020-ra több mint duplájára, 44 százalékra nőtt 2010-hez képest.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 16. 20:37
null
Hajdúnánás, 2014. november 27. Egy dolgozó a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. bútorgyártó üzemében az avató napján Hajdúnánáson 2014. november 27-én. A 30 főt foglalkoztató üzem termelésének fő profilja a közületi bútorgyártás lesz. Az új üzem dolgozóinak több mint háromnegyede megváltozott munkaképességű alkalmazott. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a Gazdaságvédelmi akciótervvel összhangban azt a törvénymódosítást, amelynek köszönhetően 2021. január 1-től keresetkorlát nélkül dolgozhatnak a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülők – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A könnyítéssel, a szabályozás egyszerűsítésével és az adminisztratív terhek csökkentésével ösztönzi a kormány a megváltozott munkaképességű (mmk) munkavállalók foglalkoztatását, ami a mostani járványügyi helyzetben kiemelt védelmet is ad számukra a munkaerőpiacon.

A tárca úgy fogalmazott, a kormány piaci cégekkel együttműködve nagy hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának megerősítésére, ezért indult el az Érték vagy! program is.

Ennek a foglalkoztatási formának az aránya 2020-ra több mint duplájára, 44 százalékra nőtt 2010-hez képest, amikor ez az arány mindössze 18 százalék volt.

Közel 70 ezer megváltozott munkaképességű embernek volt munkája 2010-ben, ma pedig már több mint 155 ezer mmk-s munkavállaló dolgozik, mert

a magyar kormány segélyek helyett a lehetőségek teremtésében hisz, és abban, hogy a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő embertársainknak nem sajnálatra van szükségük, hanem munkalehetőségre

– mutatott rá a minisztérium.

Azt is hozzátették, hogy ebben a foglalkoztatási formában a járvány alatt nem csupán megőrizték a munkahelyeket, de bővítették is, hiszen az állami KÉZMŰ–ERFO–Főkefe cégcsoport a napokban vette fel tízezredik megváltozott munkaképességű munkavállalóját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.