Enyhén csökkent az idősotthonok gondozottainak a száma

Az intézmények háromtizede a fővárosban, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben működik.

2020. 07. 18. 13:14
null
A dolgozók döntő többségét érintheti a jövőre folytatódó jövedelemrendezés Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszakítva a közel 25 éves trendet, az idősotthonokban a férőhelykapacitás 0,9, az ellátottak száma 0,7 százalékkal csökkent 2019-ben az előző évhez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből. Hozzáteszik: a rendszerváltás óta jelentősen emelkedett az idősotthonok férőhelyeinek és gondozottainak a száma. Mint kifejtik, 2019 végén 52 154 idős embert gondoztak tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményekben. A férőhelyek kihasználtsága magas volt, mindössze 1868 szabad férőhely várta a bekerülni szándékozókat. – A szabad kapacitások területi eloszlása egyenlőtlen volt, mivel 25 – jellemzően Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei – járásban az ellátottak száma meghaladta a férőhelyekét – tették hozzá.

A múlt év végén 835 tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményben éltek olyan idősek, akiknek az önmagukról való gondoskodás akadályokba ütközött. Az intézmények háromtizede a fővárosban, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben működik.

– Az intézményi rendszer hazánk közel egészét lefedi, mindössze kilenc járásban nem lehetett a szolgáltatást igénybe venni. A férőhelyek területi eloszlása azonban egyenetlen: míg az ország déli részén a kapacitások inkább követik az idősek magasabb arányából fakadó igényeket, a fővárosban – ahol a legmagasabb a születéskor várható átlagos élettartam mindkét nem esetében – a kínálat szűkösebb – hangsúlyozza a KSH.

Ami az intézmények fenntartói hátterét illeti, a 2010-es években csökkent az önkormányzatok és nőtt a központi költségvetés, valamint az egyházak szerepe, összességében ezek nyújtják a férőhelyek 80 százalékát. A profitorientált szervezetek szerepe továbbra is marginális. Az ellátást részben vagy teljes egészében fedező térítési díj fizetésére kötelezettek aránya közelít a 100 százalékhoz az idősek tartós bentlakásos intézményeiben.

A statisztikai hivatal elemzéséből kiderül az is, hogy 2019-ben az intézmények 19 százaléka legalább 100 főt be tudott fogadni. Az idősotthonok 32-32 százaléka 25–49, illetve 50–99 férőhellyel rendelkezett, az átlagos férőhely-kapacitás 65 volt. – Ezekben az intézményekben kulcsfontosságú a járványügyi előírások szigorú betartása, különösen a veszélyeztetett ellátottak miatt – emeli ki a KSH. Az elemzésben kitérnek arra is, hogy a lakók 92 százaléka 65 év feletti, a legnagyobb részük (22 ezer fő, 43 százalék) a 80–89 éves korosztályhoz tartozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.