Enyhítették a kőbányai futó nő támadójának büntetését másodfokon

Három és fél év börtönre enyhítette a kőbányai futó nőre támadó férfi ítéletét a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletével – tudatta a törvényszék sajtóosztálya közleményben az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 09. 03. 19:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eljárás adatai szerint a 37 éves férfi 2018. október 14-én az éjjeli órákban a X. kerület, Jászberényi úton követni kezdett egy futó nőt, megtámadta és szexuális cselekményre kényszerítette. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szexuális erőszakkal és testi sértéssel vádolta a férfit, a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2019 októberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a váddal egyezően mondta ki a vádlott bűnösségét és négy és fél év fogházbüntetésre ítélte. A vád súlyosításért, a védelem enyhítéséért fellebbezett.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a büntetést három év hat hónap szabadságvesztésre mérsékelte, amelyet azonban a súlyosabb végrehajtási fokozatú börtönben kell végrehajtani.

A törvényszék indoklása szerint az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor nem vett figyelembe minden enyhítő és súlyosító körülményt, így például azt, hogy a súlyos testi sértést megalapozó sérülésen túl a vádlott egyéb fizikai, valamint pszichikai sérülést is okozott a sértettnek. Ugyanakkor enyhítő körülményként kell értékelni, hogy a vádlott bocsánatkérését a sértett elfogadta – olvasható a közleményben. A másodfokú bíróság kitért arra is, hogy bár a súlyosító körülmények száma nőtt és azok súlya jelentős, az eset megítélésénél figyelembe kellett venni a vádlott elkövetéskori kóros elmeállapotát, amely a törvény szerint a büntetés korlátlan enyhítésére is lehetőséget ad.

A szakértői vélemények szerint a vádlott a cselekmény elkövetésekor az úgynevezett abortív (csökevényes) kóros ittasság állapotában volt (a kóros ittasság tünetei közül csak egyesek észlelhetők, vagy a tünetek mind megtalálhatók, de nem fejlődtek ki teljesen), és ez nála olyan tudatzavart idézett elő, amely súlyosan korlátozta abban, hogy a cselekménye társadalomra veszélyességét felismerje és ennek megfelelően cselekedjen. Ezzel összefüggésben kellett értékelni a súlyosító körülményeket is, amelyek szorosan összefüggnek a férfi vádbeli tudatállapotával. Mindezek indokolták a szabadságvesztés tartamának enyhítését – közölte a törvényszék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.