Érdemes teszteltetni a visszatérő munkavállalókat

Stratégiai javaslatot dolgozott ki a munkavállalók szűrésére és ezzel a koronavírus-fertőzés kockázatának minimalizálására a munkahelyeken Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) is szoros együttműködésben dolgozó Synlab.

Haiman Éva
2020. 05. 28. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóllehet a pandémia miatt meghozott korlátozó intézkedések bizonyították, hogy nagyrészt indokolatlanok voltak idehaza az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos munkáltatói aggodalmak és ellenérzések, nem lehet minden munkakört home office-ban ellátni. Mivel azonban a koronavírus nem tűnt el, és továbbra sincs ellene sem védőoltás, sem egyértelműen hatékony kezelés, a dolgozók biztonsága és ezzel párhuzamosan a cégek működőképességének megőrzése érdekében alapvető fontosságú a fertőzöttek kiszűrése, lehetőleg még az előtt, hogy mindenütt újra teljes gőzzel elindul az élet. Ehhez dolgozott ki egy átfogó tesztelési stratégiát a járványügyi laborháttérrel és évtizedes nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező a Synlab. Póda Tamás kereskedelmi és marketingigazgató a Magyar Nemzetnek elmondta: a kezdetektől végeznek hatóságilag elrendelt PCR-teszteket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) részére. Ez idő alatt „bejáratták” a vizsgálatokat, növelték kapacitásaikat, és most már akár cégeknek, magánszemélyeknek is vállalnak vizsgálatokat.

A Synlab több mint 40 országban van jelen, ezért jelentős tapasztalatot halmozott fel az új koronavírus-tesztekkel kapcsolatban is. Nemzetközi koronavírus munkacsoportjuk e tapasztalatok figyelembevételével alakította ki a vizsgálatokkal kapcsolatos javaslatait, melyet a magyar leánycég is beépített saját szűrési protokolljába.

A hazai vállalkozások számára készült stratégiai javaslat segítségével a lehető legkisebb kockázattal kezdhető meg a dolgozók újbóli munkába állítása, legyen szó kisebb közösségekről vagy nagy létszámmal működő nagyvállalatokról – hangsúlyozta Póda Tamás. A protokoll első lépéseként minden dolgozóval érdemes egy kérdőívet kitöltetni, amelynek alapján azután elvégzik nála a szükséges tesztet, vagy teszteket. Ahhoz, hogy a lehető legpontosabban meg lehessen állapítani, aktuálisan fertőzött-e valaki, illetve, hogy esetleg átesett-e már a fertőzésen, nagyon nem mindegy, hogy mikor és melyik tesztet végzik el nála. A Synlabnál alapesetben vénából vett vért vizsgálnak, mert a vírussal szemben termelődött egyik ellenanyag, az IgG az, amit már öt nap után elkezd termelni a szervezet, és ami 30 napon túl is kimutatható. A kivizsgálási ütemterv biztos támpontot adhat a munkaadók és a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók számára ahhoz, hogy a megalapozottan döntsenek arról, ki térhet vissza a munkahelyére, illetve kinek kell esetleg még otthon maradnia a munkahelyi közösség védelme érdekében.

Ezek a megelőző intézkedések, valamint azt követően a dolgozók folyamatos monitorozása klinikai és diagnosztikai módszerekkel egyaránt fontos tényezők a munkahely biztonságának fenntartása szempontjából – mutatott rá a Kricsfalussy Ákos marketingvezető. Hozzátette, bár hazabeszélésnek tűnhet, de akár magánszemélyként, akár cégvezetőként dönt úgy valaki, hogy koronavírusra teszteltet, érdemes utánajárnia, melyik szolgáltatónál is teszi ezt. – Mi például nem végzünk gyorstesztet, mert ezeknek a minősége nem felel meg az elvárásainknak. Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójaként jól tudjuk, mekkora felelősséget jelent egy-egy laboreredményt kiadni, azért is vártunk mostanáig, hogy a koronavírus-tesztekből is egy olyan megoldást ajánlunk, amelyért tudjuk vállalni a felelősséget, amihez tudjuk adni a nevünket – mondta, miközben végigvezetett a nemrég átadott, több száz négyzetméteres csúcstechnológiás laboron, ahol a Covid-19 mintákat is kiértékelik. – Ezek itt csupán kémcsövek – mutat egy futószalagra –, de egyetlen pillanatra sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mindegyik esetében egy ember élete, egészsége a tét – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.