Érden titkolják a város és több társaság pénzügyi helyzetét

Noha a törvény előírja, nem ad tájékoztatást Érd balliberális polgármestere és több cég vezetője a város, illetve az önkormányzati társaságok pénzügyi helyzetéről a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetőjének – erről utóbbi számolt be a Facebookon. Simó Károly szerint mindez azért van, mert el akarják titkolni, hogy a város pénzügyi helyzete jobb, mint azt igyekeznek elhitetni, így nem lehetne tovább a kormány ellen uszítani.

Forrás: Facebook2021. 02. 10. 10:47
Csőzik László
Csőzik László polgármester Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányosnak tartja az érdi Fidesz–KDNP frakcióvezetője, hogy a település balliberális polgármestere és több önkormányzati cég nem ad tájékoztatást a megyei jogú város pénzügyi helyzetéről – erről maga Simó Károly írt Facebook-bejegyzést. A politikus azért is tartja ezt megdöbbentőnek, mert, mint megjegyezte: korábban azt ígérték, hogy vezetésük alatt átláthatóan működik majd az önkormányzat, de nem ez történik.

– Önkormányzati képviselőként, a pénzügyi bizottság tagjaként a törvény által előírt kötelezettségeimnek szerettem volna eleget tenni. Ezért, a törvény által e célból biztosított jogaimmal élve, adatokat kértem a polgármestertől és a város intézményeitől és cégeitől. A jogszabályokat betartva eddig válaszolt a Szociális Gondozó Központ, az Érdi Sport Kft. és az Érdi Városfejlesztési Kft. vezetője.

Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. és a Csatornaszolgáltató Kft. közös ügyvezetője, valamint az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény vezetője azonban arra hivatkozott, hogy az adatok szolgáltatása veszélyeztetné a szolgáltatásuk ellátását, ezért élni kívánt a különleges jogrend ideje alatti egyedi szabályokkal.

Ezért majd csak március közepén fognak válaszolni – fogalmazott a kormánypárti frakcióvezető. Hozzátette: – az Érd Médiacentrum vezetője őszintén bevallotta, hogy nem ért rá, és egy darabig nem is ér rá adatokat szolgáltatni nekem.

Simó Károly szerint az Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője nem is válaszolt neki, ugyanígy nem méltatta válaszra Csőzik László polgármester sem. Utóbbival kapcsolatban Simó emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel a polgármester már megtagadta írásban az önkormányzat gazdálkodását érintő információk kiadását.

A kormánypártok szerint Csőzikék alkalmatlanok a költségvetés elkészítésére
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

– Akkor levelében felhívta a figyelmemet, hogy egy önkormányzati képviselő, a törvény szerint ellenőrzési kötelezettséggel felruházott pénzügyi bizottság tagja joggal való visszaélést követ el, ha kérdezősködni merészel a polgármestertől az önkormányzat gazdálkodásáról. Ez azonban nem igaz, ennek ellentmond az önkormányzatokról szóló törvény – emelte ki Simó Károly.

A fideszes politikus szerint valószínűleg az lehet az oka a titkolózásnak, hogy ha idő előtt kiderülne, valójában az önkormányzatnak van elég pénze, akkor nem tudnák tovább heccelni az érdieket a kormány ellen.

– Akkor nem tudná a polgármester a felesége választási kampányát azzal segíteni, hogy naponta siránkozik a Facebookon, hogy milyen kevés az önkormányzat bevétele – mutatott rá Simó Károly, aki szerint ha kiderülne az igazság, a polgármester nem használhatná túszként az érdieket felesége politikai karrierje érdekében. A fideszes politikus jelezte: a polgármestert bosszanthatja az is, hogy ő eddig negyedévente kikérte az önkormányzat számláin levő összegeket, és ezeket közzé is tette. Úgy véli, ez verhette ki a biztosítékot a polgármesternél.

– Megijedt, hogy ha feketén-fehéren láthatja mindenki, hogy több tíz milliárd forint van a bankban, akkor percek alatt lehet cáfolni a felelősséghárító kormányellenes uszításokat. Ezért inkább törvényt sért – hangsúlyozta a Fidesz–KDNP-s frakcióvezető.

Simó Károly figyelmeztetett arra is, hogy a törvény szerint február 15-ig össze kellett volna állítani az önkormányzat költségvetését és meghozni a megalapozó döntéseket. A politikus attól tart, hogy a büdzsé elkészítésével gondok lehetnek, mert szerinte „ehhez olyan polgármester kellene, akinek a stábja ért hozzá, és akinek tiszták a szándékai”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.